Een vertrouwd beeld dit seizoen: de doelman van FC Uden moet weer eens vissen. Hier tijdens de 5-1 nederlaag tegen SIOL. (foto: Gerno de Haas)
Een vertrouwd beeld dit seizoen: de doelman van FC Uden moet weer eens vissen. Hier tijdens de 5-1 nederlaag tegen SIOL. (foto: Gerno de Haas)

'De resultaten vallen dit seizoen tegen, maar het gaat gewoon goed met FC Uden'

Voetbal 985 keer gelezen

UDEN | 'Het gaat gewoon goed met FC Uden.' De woorden van trainer Toon Bongers klinken wellicht wat sarcastisch, maar hij meent het serieus. "Natuurlijk vallen de resultaten tegen, maar de club staat er beter voor dan een paar jaar geleden", benadrukt Bongers. "De verrichtingen van het eerste elftal leven weer binnen de club. Dat zijn de grootste verdiensten van dit seizoen."

Door Martijn Schwillens

In het slechtste scenario verliezen de Udenaren komende zondag hun status als vierdeklasser, maar buiten de dreigende degradatie vergaat het de club gewoon goed. "Afgelopen zomer hebben we een behoorlijke verandering doorgemaakt als vereniging. Er spelen hier alleen nog maar eigen jongens. Geen spelers meer die direct na de training hun tas in de auto gooien en wegtuffen, maar jongens die voor elkaar door het vuur willen gaan. Een hechte spelersgroep met een enorme groeipotentie. Helaas ook een groep die de nodige ervaring mist. Dat komt mede omdat we vorig jaar de onder 19 versneld hebben moeten laten doorstromen naar de senioren. We hebben slechts twee spelers die ouder zijn dan 25 jaar", legt Bongers uit.

Jonge leeftijd
De resultaten vallen tegen (FC Uden won dit seizoen nog maar één keer, red), maar als een complete verrassing komt de laatste plek 'dus niet', bezweert de 63-jarige Nijmegenaar. "Toen ik afgelopen zomer instapte, was de situatie bekend. Het ontbreekt ons ook aan een beetje geluk. We zijn maar zelden de mindere ploeg, maar het gaat er in het voetbal om dat je die bal tegen het netje schopt. Soms moet je een bal niet nog een keer goed leggen, maar blind uithalen. Dat is natuurlijk ook een kwaliteit, maar we komen er wel. Dat is inherent aan de jonge leeftijd. Die ligt gemiddeld nog niet op 23 jaar."
De dure nederlaag tegen nummer voorlaatst HBV (0-1) van twee weken geleden, is volgens Bongers illustratief voor de jeugdigheid van zijn selectie. "Een gelijkspel was terecht geweest. Een rode kaart en een penalty maakten het verschil. Het was een domme overtreding, die wordt gemaakt door een jonge jongen. Spelers met meer ervaring hadden die niet gemaakt. Maar ervaring kun je maar op één manier opdoen. Helaas komt het er in de wedstrijden nog niet altijd uit. Bryan van Schaijk is zo'n jongen die heeft moeten wennen aan het niveau. In de U19 schoot hij ze links en rechts binnen, maar in de vierde klasse krijg je niet dezelfde tijd. Als je kijkt hoeveel wedstrijden we met één doelpunt verschil hebben verloren: dat is bijna bizar. Maar ook geen toeval natuurlijk. Voetbal is nu eenmaal meer dan alleen goed meedoen met je tegenstander."

'Hebben talent genoeg'
Bongers tekende al voor de winterstop bij. Een bewuste keuze. "We hebben talent genoeg. Ik geloof er nog steeds in dat we HBV kunnen achterhalen op de ranglijst, zodat we ons plaatsen voor de nacompetitie. Zij spelen nog tegen SES en DSV. SES kan kampioen worden en DSV nog nacompetitie veiligstellen, terwijl wij met Gassel en Juliana Mill juist ploegen krijgen die nergens meer voor spelen. Dat is toch even wat gemakkelijker."
Bongers vervolgt: "Zelf zal ik het woord degradatie pas in de mond nemen als het echt niet meer anders kan. Maar als we onverhoopt degraderen, is er binnen FC Uden geen man overboord. We zijn een traject gestart en dat is nog lang niet afgerond. Het eerste elftal leeft weer binnen de club en dat is onze grootste verdienste van dit seizoen. De selectie blijft nagenoeg in tact. Slechts twee spelers stoppen. We kunnen dus voort blijven bouwen."

Programma vierde klasse H:
Achilles Reek- FC Uden
Estria- DSV
Festilent- Achates RKOSV
HBV- VV Gassel
SV Milsbeek- SES
SIOL- Juliana Mill
Toxandria- Hapse Boys

Stand:
1. Hapse Boys 23-54
2. Estria 23-51
3. SES 23-48
4. DSV 23-45
5. Festilent 23-36
6. Achilles Reek 23-33
7. Achates 23-31
8. SIOL 23-30
9. Juliana Mill 23-29
10. Gassel 23-29
11. SV Milsbeek 23-26
12. Toxandria 23-22
13. HBV 23-10
14. FC Uden 23-6

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant