Afbeelding
Foto: Henk Lunenburg

Officiële ingebruikname geluidmeetnet vliegbasis Volkel

Algemeen 1.084 keer gelezen

VOLKEL | De eerste vijf microfoonlocaties van het Permanente Geluidsmeetnet van Vliegbasis Volkel zijn vanmiddag officieel in gebruik genomen. De openingshandeling werd door burgemeester Henk Hellegers verricht in het gemeenschapshuis Terra Victa in Odiliapeel.

Het traject om te komen tot de installatie van het Geluidsmeetnet begon in 2013 in de Tweede Kamer met een initiatief van voormalig Tweede-Kamerlid Angelien Eijsink. In de 'motie-Eijsink' werd een permanent geluidsmeetnet rond de vliegbasis Leeuwarden en Volkel voorgesteld. De voorbereiding hiervan nam enkele jaren in beslag.

In totaal werden er zestien microfoonlocaties in de regio Volkel geplaatst. Deze registreren het geluid van de vliegbewegingen op en rond de vliegbasis. Via een website is deze registratie door iedereen te raadplegen. De locaties zijn in overleg met de omwonenden van de vliegbasis Volkel gekozen.

Vliegbasis Volkel is na Leeuwarden het tweede militaire veld voor jachtvliegtuigen ter wereld waarbij een geluidsmeetnet is geïnstalleerd. In Leeuwarden is eind november 2018 het geluidmeetnet in gebruik genomen. De geluidsmeetnetten zijn aangelegd door de firma Caspar BV. Zij hebben een wereldwijde ervaring met dergelijke meetsystemen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant