Saturnus Speeltuin is de basis voor elke sport.
Saturnus Speeltuin is de basis voor elke sport.

Saturnus Speeltuin brengt kleuters in beweging: 'Onze kinderen bewegen te weinig'

Algemeen 402 keer gelezen

UDEN | Onze kinderen bewegen veel te weinig. Smartphones, Netflix en spelcomputers zijn de moderne vervangers van boomklimmen, straatvoetbal en huttenbouwen. Een maatschappelijk probleem en dus kun je niet jong genoeg beginnen met kinderen in beweging te brengen. Daarom start de Udense volleybalvereniging Saturnus/Hendriks Coppelmans binnenkort met de 'Saturnus Speeltuin' voor kleuters. Vanaf zaterdag 25 mei staan er vijf edities op het programma. Lid worden is niet nodig, iedereen kan gewoon per keer meedoen.

Met spelletjes en een avontuurlijk beweegparcours in sporthal Muzerijk leren 4- en 5-jarigen spelenderwijs de grondbeginselen van bewegen. Rennen, klauteren, kruipen, gooien, vangen, vallen en weer opstaan. Op een ongedwongen en verantwoorde manier gaan de trainers van de Saturnus Speeltuin met de kinderen aan de slag. "Onlangs hadden we een try-out en dat was echt een feest", vertelt gediplomeerd trainster Veerle van den Heuvel enthousiast. "Je ziet de kinderen echt genieten. En wij ook trouwens. Van de spelletjes, de complimentjes die ze krijgen. Als ze iets doen wat toch wel een klein beetje spannend is of als, na een paar keer proberen, iets ook echt lukt. Dat is mooi. Daar groeien kinderen van. Motorisch maar ook mentaal en sociaal."

Niet wachten
Waarom de Udense volleybalvereniging met dit initiatief is gestart? Dat heeft meerdere redenen volgens werkgroeplid Hans van Zon. "Naast de maatschappelijke taak waar we verantwoordelijkheid voor nemen, merken we bij onze jongste volleyballers ook echt dat de motorische basis wat achterblijft", vertelt hij. "Volleybal is best een technische sport. Hoe beter de basis, hoe makkelijker je het onder de knie krijgt. Voor ons reden om kinderen al voordat ze zes zijn de kans te geven bij ons aan de slag te gaan. En waarom zou je wachten? Het is zo leuk! Er zijn nog niet veel verenigingen in Uden waar kleuters mee kunnen doen. Natuurlijk hopen we door in dit 'gat' te springen, uiteindelijk ook meer leden aan ons te binden."

Basis
Toch is de Saturnus Speeltuin zeker niet alleen bestemd voor kinderen die 'later' willen gaan volleyballen. Veerle: "De link met volleybal is er bij de Saturnus Speeltuin wel. Er hangt bijvoorbeeld altijd een net, maar we kiezen heel bewust voor algemene bewegingsvormen. Daar horen gooien en vangen natuurlijk ook bij. Maar dat doen we dan bijvoorbeeld in allerlei varianten, met ballonnen of grote gekleurde ballen en met handen, voeten en verschillende rackets. Onze speeltuin is daarmee een mooie basis voor elke sport. Wat de kinderen daarna ook kiezen."

Vrije inloop
De vrije inloopmogelijkheid zien Hans en Veerle als een belangrijke succesfactor van de Speeltuinformule. Hans: "Iedereen heeft het druk tegenwoordig. Soms komt het voor ouders gewoon even niet uit. Bij de Saturnus Speeltuin is er geen lidmaatschap, geen verplichtingen. Gewoon per keer deelnemen." De data zijn zaterdag 25 mei, 1 juni, 8 juni, 15 juni en 22 juni, van 09.15 tot 10.15 uur in sporthal MuzeRijk aan de Klarinetstraat 4. Kosten zijn 1 euro per keer. Meer weten? Kijk op www.saturnushc.nl/saturnus-speeltuin of mail speeltuin@saturnushc.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant