Afbeelding
Foto: Henk Lunenburg
IN GESPREK MET

'Toen ik 13 jaar was, wist ik al dat ik modeontwerpster wilde worden'

Human Interest 1.784 keer gelezen

UDEN | De Udense Judith Nijhof is modeontwerpster. Onlangs richtte ze haar eigen atelier in in 't Handelshuys. Het Udens Weekblad vroeg haar, heel toepasselijk, het hemd van het lijf.

Hoe kwam je op het idee om modeontwerpster te worden?
"Mijn moeder maakte vroeger veel kleding voor mij en mijn zusje. Ze werd geïnspireerd door de kleding van het merk Oilily. Toen ze ons vertelde dat ze die kleding zelf had gemaakt vond ik dat wel interessant. Sommige dingen heb ik zo vaak aangehad, totdat het echt niet meer kon. Ik had al heel vroeg een eigen willetje over wat ik graag aanhad, dus legde ik avonds voor het slapen gaan al mijn kleding klaar die ik de volgende morgen aan wilde. In mijn vrije tijd heb ik verschillende stijlen gedanst en paardgereden, dat doe ik nu nog steeds. Tussendoor tekende ik kleding die ik mooi vond, daar kon ik mijn creativiteit in kwijt. Vanaf mijn 13e heb ik tegen mijn moeder gezegd dat ik modeontwerpster wilde worden. Zij adviseerde mij om te beginnen met het volgen van naaicursussen, en daarna een school te kiezen waar ik de juiste opleiding kon volgen. Mijn moeder had niet verwacht dat ik het werkelijk zo leuk vond om te doen. Mijn eerste grote stuk was mijn galajurk voor het havo eindgala. Ook maakte ik dagelijkse kleding voor mijzelf en mijn zusje. Zo is mijn voorkeur voor damesmode ontstaan."

Waar ben je begonnen met je opleiding?
"Ik ben begonnen op de Koning Willem 1 College in Den Bosch en hier ben ik eigenlijk al vrij snel met het modelabel UDID Fashion begonnen. Tijdens mijn stage bij een ontwerperscollectief met onder andere Project Catwalk winnares 2010 Roos van der Kamp, mocht ik mijn kleding bij Vezjun op de Rozengracht verkopen. Hiervoor maakte ik wat in mij opkwam en zo begon de keuze om kleding te maken voor een bepaalde doelgroep. Door steeds iets van eenzelfde stijl terug te laten komen, konden mensen zien dat er iets herkenbaar in zit en dat het van mij afkwam. Mijn kleding kenmerkt zich dat het altijd een bepaalde pasvorm heeft, waardoor het vrouwelijk lichaam op zijn best uitkomt. Dat alleen dat naar voren komt wat het mooiste is. Na de opleiding op de Koning Willem 1 ben ik de academie Artemis in Amsterdam gaan volgen. Ik was net 20 jaar en had al een eigen kledinglabel in de Fashion industrie, hoe bijzonder is dat!"

Ben je gelijk na je studie voor jezelf begonnen?
"Na mijn studie ben ik eerst parttime gaan werken in een kledingboetiek en parttime voor UDID, daarna ben ik weer een opleiding gestart in combinatie met werk. Ook na het afronden van deze studie bleef ik dit combineren met een parttime baan. We waren ondertussen verhuisd naar de Vijfhuizerweg en daar hadden we ruimte voor een atelier op zolder. In de zomer van 2017 durfde ik eindelijk voor mijn eigen label UDID te kiezen. Dit kwam mede door Misfits, ik was vanaf het begin aangesloten en heb meegeholpen met de uitvoering van het concept. Vooral de conceptstore van Misfits was mijn verantwoordelijkheid. Tot januari 2019 zaten we in het centrum van Uden. Hierna heb ik een lekker plekje gevonden in 't Handelshuys, waar ik mijn eigen atelier heb ingericht. Op 18 mei is 't Handelshuys officieel geopend, daar waren vele belangstellenden en mogelijk nieuwe klanten."

Ontwerp je alles zelf?
"Ontwerpen is een lang proces en goede inspiratie is vereist. Ik haal mijn inspiratie uit alles. Je kunt het niet zo gek bedenken, ik krijg altijd wel een idee. Ik volg wat actueel is op het gebied van mode en stoffen en kijk alle shows van Fashionweek. Als iets na twee jaar nog hip is dan blijft dat in de collectie en als het nieuw is en niet aanslaat bij mijn doelgroep dan haal ik het er meteen uit. In mijn stoffen zit altijd stretch, dus ik ben wel beperkt in materiaalkeuze, ik kan niet elk materiaal gebruiken. De pasvorm en het draagcomfort wordt minder als er geen stretch in zit en dat zijn juist kenmerken van UDID."


Waar is je kleding te koop?
"Twee keer per jaar ontwerp ik een nieuwe collectie, namelijk de lente/zomer en de herfst/winter collectie. Tussendoor worden nog nieuwe items toegevoegd. Naast kleding maak ik ook wel eens een uitstapje naar accessoires zoals kussens, tassen en haarbanden. Alles wordt in mijn eigen atelier geproduceerd. Gelukkig heb ik af en toe een stagiaire die mij komt helpen. 't Handelshuys is door de week in principe geopend voor iedereen en daar is mijn kleding te koop in mijn atelier, iedereen mag hier vrij naar binnen lopen om een praatje te maken, kleding te passen of een persoonlijk ontwerp te laten maken. Andere verkooppunten zijn: Roest in Katwijk aan Zee, Conceptstore 21 in Den Bosch en Van de Maker in Tilburg."

Je geeft ook naaicursussen, toch?
"Nieuwe kleding kopen samen met je vriendinnen is leuk, maar het is leuker om samen je eigen kleding te maken. Daarom geef ik naaicursussen voor beginners en (semi) gevorderden. De groepen zijn niet groter dan vijf personen, zodat er tijd en ruimte is voor persoonlijke begeleiding. In tien weken van twee uur les per week maak je zes items. Je maakt alles op je eigen naaimachine. De cursussen worden gegeven in mijn atelier in Uden in 't Handelshuys, maar het is ook mogelijk op een andere locatie. Het is zelfs mogelijk om privé, één op één, les te krijgen. Voor meer informatie kun je mailen naar info@udidfashion.nl."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant