Het festival vindt plaats op het Kerkplein.
Het festival vindt plaats op het Kerkplein.

Smouskes vieren 55-jarig jubileum met Wous Festival

Algemeen 543 keer gelezen

ZEELAND | Vijfenvijftig jaar geleden kwam carnaval naar Zeeland. De Zeelandse buurtschappen werden uitgenodigd en het idee was geboren om een carnavalsclub op te richten. En zo werd op de elfde-van-de-elfde De Smouskes opgericht. Inmiddels bestaat de club uit meer dan 90 personen en met z'n allen zetten ze de schouders eronder om in de gehele carnavalsperiode diverse activiteiten op poten te zetten voor de gehele Zeelandse bevolking. Deze mijlpaal willen De Smouskes natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan, en daarom wordt er in samenwerking met de Zeelandse horeca op 21, 22 en 23 juni aanstaande een compleet festivalweekend op poten gezet onder de naam Wous Festival.

"We gaan zorgen voor een schitterend ingericht festivalterrein op en rond het Kerkplein in Zeeland", aldus Joop Klerkx, één van de organisatoren van het Wous Festival. "Het wordt drie dagen feest voor alle inwoners van Zeeland en daarbuiten met een divers programma aan activiteiten." Op vrijdagmiddag 21 juni zijn alle Zeelandse basisschoolleerlingen en Zeelandse kinderen op buitendorpse scholen welkom om samen het startsein te geven voor het jubileumweekend. Om 13.00 uur barst het feest los met FeestDJ Wim, een ballongoochelaar en een GeenGrenzen Silent Disco. Voor alle kinderen is er gratis drinken en zijn er versnaperingen. De KidsParty duurt tot 16.30 uur.

In de avond gaat het feest vanaf 20.30 uur verder onder de noemer 'Wouzen met de Smouzen', de eerste feestavond van het Wous Festival voor iedereen uit en buiten Zeeland vanaf 16 jaar. Ook zal dit een soort reünie zijn waar alle oud-Smouskes welkom zijn. Ook zaterdagavond 22 juni wordt een dorpsfeest voor alle feestneuzen uit Zeeland en daarbuiten. In een outdoorambiance gaat met de Eindhovense feestband Lijn 7 het dak er af. Ook deze avond begint om 20.30 uur, voor iedereen vanaf 16 jaar.

Op zondagmiddag 23 juni zijn alle belangstellenden en verenigingen welkom om samen met De Smouskes te proosten op hun mijlpaal. Speciaal voor deze gelegenheid zullen verschillende Zeelandse artiesten optreden met hun carnavalsklassiekers. Tegelijk met de jubileumreceptie zal er in het bondsgebouw naast het festivalterrein in samenwerking met Heemkundekring Zeeland een tentoonstelling worden getoond over de afgelopen 55 jaar De Smouskes en carnaval in het Smousenrijk. Deze dag voor het hele gezin begint om 13.00 uur.

Al weken zijn de leden van De Smouskes bezig met het schilderen van pallets, het maken van zitjes, podia en aankleding. Gecombineerd met een grote open sheltertent met groot podium wordt er een festivalsfeer neergezet. Het hele jaar door organiseren De Smouskes diverse activiteiten, en veel van die activiteiten zijn in goede samenwerking met de Zeelandse horeca. De Smouskes zijn dan ook ontzettend trots dat er bij het 55-jarig jubileum ook op de steun en samenwerking van de Zeelandse horeca gerekend kan worden. "Eén ding is zeker: het wordt één groot feest voor alle inwoners van Zeeland en daarbuiten", aldus Joop.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant