Afbeelding
Foto: Henk Lunenburg
IN GESPREK MET

'De drieling brengt veel drukte en gezelligheid in huis'

Human Interest 4.222 keer gelezen

BOEKEL | In verwachting van niet van één, twee maar drie kinderen. Het overkwam Lieke en Marijn Edmonds uit Boekel. Het Udens Weekblad gaat deze week in gesprek met de ouders én de eeneiige drieling.

Vier jaar geleden kregen jullie heel bijzonder nieuws.
Lieke: "We waren voor de eerste echo, van onze tweede zwangerschap, bij de verloskundige. Ze zei: "Jullie krijgen niet één maar twee baby's. En snel daarna: "Oh nee, het zijn er drie!" Het bleek een eeneiige drieling te zijn. Dan denk je eerst: wat nu en kan mijn lijf dat wel aan? Toen we van de eerste schrik bekomen waren, wilden we graag het geslacht weten. Dat was gemakkelijk met namen uitzoeken. Het bleken drie meisjes te zijn."
Marijn: "Ik dacht eerst nog van: eerst zien en dan geloven, er kan nog zoveel gebeuren. Maar langzaam kwam toch het besef dat dit een heel bijzonder zwangerschap zou worden. In het ziekenhuis in Helmond en daarna in Nijmegen kregen we te horen dat het heel risicovol kon worden. Alle drie de baby's zaten in één placenta en daardoor kon de één meer bloed krijgen dan de andere."
Lieke: "Ze hebben ons goed voorgelicht, maar het zijn toch spannende maanden geworden. Na zes weken zwanger te zijn, merkte ik al dat het heel anders was dan toen ik zwanger was van ons eerste kind Danique. Ik was veel sneller moe en kon al snel mijn werk als orthopedagoog niet meer doen."

Hoe verliep de zwangerschap?
Lieke: "Ik heb de laatste negen weken in het ziekenhuis gelegen. In week 22 heb ik een week in Leiden gelegen, bij twee baby's zat te veel vruchtwater. Daarna was ik twee weken thuis en van de 25e tot de 34e week heb ik in Nijmegen gelegen. Twee keer ging het bijna mis, maar uiteindelijk is het toch allemaal goed gekomen."

Hoelang hebben jullie zwangerschapsverlof gehad?
Lieke: "Ik heb besloten om te stoppen met mijn werk als orthopedagoog omdat het niet te combineren is met vier kleine kinderen. Ik ben nu bewindvoerder. Dat is gemakkelijk van huis uit te doen en ik kan mijn tijd zelf indelen."
Marijn: "Tijdens de zwangerschap heb ik gewoon doorgewerkt. Na de bevalling heb ik drie keer twee dagen zwangerschapsverlof gehad. Toen de kinderen thuis kwamen uit het ziekenhuis heb ik nog twee weken vakantie genomen. Ik was destijds advocaat (in opleiding), maar vanaf 1 juli starten we een eigen advocatenkantoor Onyx Advocaten in Den Bosch."

Hebben jullie veel steun gehad van familie en vrienden en bedrijven?
Lieke: "Van RTL 4 hebben we 10.000 luiers gekregen in twee maten. Eén derde hebben we kunnen gebruiken en twee derde hebben we weggeven omdat die niet meer paste. Zodra de drieling naar huis mocht, hadden we elke dag een paar uur kraamhulp en door familie en vrienden werden schema's gemaakt wie wanneer zou komen helpen met verschonen, voeden en zelfs met poetsen in huis."

Hoe reageerde Danique op drie baby's in huis?
Marijn: "Danique scheelt 20 maanden met hen en vond het heel leuk met de baby's in huis. Ze was nog te klein om te beseffen dat het heel bijzonder was. Nu spelen ze altijd samen."

Ze lijken heel veel op elkaar, hoe zien jullie het verschil?
Lieke: "In het ziekenhuis hadden ze bandjes om met hun naam en thuis hebben we in het begin een letter op hun voet gezet. We hebben ze ook bewust niet steeds hetzelfde gekleed. Als ze mij recht aankijken dan zie ik wel wie het is."
Marijn: "Als we foto's terugkijken dan is veel moeilijker te zeggen wie het is. Nu ze ouder zijn zie je het ook aan de karakters. Bouke is gevoelig, Noor de lolbroek en Renée is de stoerste. Danique zegt wel eens de verkeerd naam en onderling hebben ze het ook wel eens mis. De oma's en opa's vinden het best moeilijk om ze uit elkaar te houden."

Ouders houden vaak een babyboek bij met bijzondere gebeurtenissen, doen jullie dat ook?
Lieke: "Ik heb vier boekjes waar ik leuke gezegdes opschrijf. Zo wilde Renée graag de 'fricomo' hebben, maar wij wisten niet wat ze bedoelde. Uiteindelijk kwamen we via Bouke erachter dat ze een microfoon bedoelde."
Marijn: "Tijdens een vakantie, ze waren nog klein, moesten ze 's middags gaan slapen in de caravan. Na een tijdje vonden we het opvallend stil. Ik ging kijken en zag dat ze een pak hagelslag helemaal leeg hadden gegooid. Van zulke momenten kun je alleen maar genieten."

Na de peuterspeelzaal mochten ze in april van dit jaar naar de 'grote school'.
Lieke: "In april, op hun 4e verjaardag, mochten ze naar de Uilenspiegel in Boekel. Dat was geen nieuwe omgeving voor hun, ze waren daar al vaak geweest als ze hun grote zus naar school brachten en daar zaten ze samen op de peuterspeelzaal. Ze waren er heel erg aan toe. Ze keken er naar uit en ik ook. Nu krijg ik meer uren voor mijzelf en voor mijn werk."
Marijn: "Juf Laura maakt 's morgens aantekeningen wie wat aanheeft, zo weet ze wie ze voor zich heeft. Zodra ze binnen zijn spelen ze eerst een kwartiertje met zijn drieën, daarna ook met andere kinderen. Ze worden steeds iets meer zelfstandiger."

De vier kinderen komen er ook bijzitten om enkele vragen te beantwoorden.

Met welk speelgoed spelen jullie het liefst?
Renée speelt het liefst met My Little Pony. Noor kiest voor het Barbiehuis en Bouke fiets graag op de zijspanfiets.

Slapen jullie met z'n drieën op één kamer?
Alle drie zeggen ze tegelijk 'nee'.
Danique: "Ze slapen niet bij elkaar, omdat ze anders heel veel gaan kletsen.
Renée: "Maar dat doen we nu toch nog wel."

Welk eten vinden jullie het lekkerste?
Renée: "Friet en poffertjes."
Noor: "Knakworst met wraps."
Bouke: "Pannenkoeken en poffertjes."

Hebben jullie al veel vriendjes en vriendinnetjes op school?
Renée: "Ik vind Daantje de allerleukste." Ze noemt daarna de namen van alle andere kinderen op. Bouke speelt met alle kinderen, "maar het meest met Feije en Imke." Noor speelt het liefst met Linn.

Zitten in jullie klas nog meer kindjes die er hetzelfde uit zien?
Renée: "Wij zijn een drieling en alle andere kinderen zijn eenling."

Wat vinden jullie het leukste wat jullie hebben gedaan op school?
Bouke: "Ik vind afspreken heel leuk. Ik heb al een keer afgesproken met mijn zusje Noor."

Weten jullie ook al wat je later wilt worden?
Renée: "Ik wil in een winkel werken."
Bouke: "Ik wil mama worden."
Noor: "Grote zus."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant