De kruidentuin van Museum Krona.
De kruidentuin van Museum Krona.

Bezoek de groene parels achter kloostermuren

Algemeen 1.453 keer gelezen

UDEN | Vele eeuwenoude abdijen en kloosters beschikken over lommerrijke tuinen om in de levensbehoeften van de bewoners te voorzien. Tuinen met groenten, fruit en kruiden, vaak gelegen achter kloostermuren. Noordoost Brabant heeft ook van deze verborgen schatten. Museum Krona biedt nu een arrangement aan om een aantal van deze verborgen schatten te bezoeken. Het gaat om de Artsenijhof van de abdij van de zusters Birgittinessen in Uden en de kloostertuin Hof van Lof van de minderbroeders (Franciscanen) in Megen.

In het Udense Museum Krona (voorheen Museum voor Religieuze Kunst) is tot 1 september de expositie De Groene Middeleeuwen ingericht. Groen is tegenwoordig een toverwoord. Maar in de middeleeuwen dacht men niet alleen groen, men was het zonder het te weten. De natuur als Gods schepping was alom aanwezig in doen en gedachte. Uit fraai geïllustreerde handschriften leren we hoe destijds tegen planten werd aangekeken en waarvoor kruiden werden toegepast. Een selectie van deze uitzonderlijke handschriften en herbaria vormt de kern van de expositie 'De Groene Middeleeuwen'. De expositie beperkt zich niet tot de museumzalen en wordt voorgezet in de kruidentuin.

Artsenijhof
Een goed bewaard geheim is de binnen de muren van het kloostercomplex gelegen Artsenijhof. Deze kruidentuin is ruim veertig jaar geleden aangelegd als middeleeuwse 'cruydthof': een strak ingedeelde tuin met verschillende bedden die omgeven worden door paadjes. De kloostertuin omvat vier afdelingen waarin ruim 150 soorten planten staan. Naast de geneeskrachtige planten, waar de kruiden naar hun werking bij elkaar zijn geplaatst, zijn er aparte bedden voor keukenkruiden, verfstofplanten en zeldzame inheemse gewassen.

Hof van Lof
Driehonderdvijftig jaar geleden werd in Megen het klooster van de minderbroeders gesticht. Zolang het klooster bestaat is er een ommuurde tuin. Eeuwenlang heeft in de tuin het nut voorop gestaan. Groenten, fruit en kruiden werden geteeld voor de dagelijkse levensbehoefte van de Franciscanen. Maar omdat het aantal bewoners terugliep, werd deze functie van de tuin minder noodzakelijk en gingen de broeders op zoek naar een nieuwe functie voor de tuin. De tuin werd ingericht als siertuin met planten en bloemen die iets te maken hebben met het geloof.

Arrangement
Museum Krona biedt een arrangement aan, met een rondleiding door de expositie De Groene Middeleeuwen, de Artsenijhof en de kloostertuin van Hof van Lof in Megen. De excursies vinden plaats op vrijdag 12 juli en vrijdag 16 augustus. De dag duurt van 11.00 uur tot 16.00 uur. De kosten voor deelname bedragen 24,50 euro per persoon (inclusief koffie en lunch). Deelname uitsluitend na inschrijving via: info@museumkrona.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant