Afbeelding

Leerlingenraden denken mee over ideeën voor de basisschool

Algemeen 911 keer gelezen

UDEN | Het meedenken zit er bij de leerlingen van kindcentrum Kidion uit Volkel en IKC Raam uit Uden al vroeg in. Zij zijn allen lid van de leerlingenraad en kunnen, ook namens hun klas, meedenken over ideeën voor hun school. In juni zijn zij bij elkaar op bezoek geweest om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Udenaar de Toekomst was hierbij te gast.

Beide leerlingenraden kunnen mooie voorbeelden noemen van bereikte resultaten. IKC Raam vertelt bijvoorbeeld over het organiseren van een open podium, een creatieve wedstrijd, goaltjes op het speelveld en statafels in de klas om af en toe staand te kunnen werken. De Vlieger heeft onder andere hockeysticks, linten en pionnen gekregen, bovenbouwleerlingen gaan voorlezen bij peuters, er zijn drama- en kooklessen en er was een idee voor ontmoetingen met het verzorgingstehuis, waar nu een regulier programma uit voort is gekomen.

In grote lijnen hebben beide leerlingenraden dezelfde werkwijze. Ze organiseren verkiezingen, waarbij bijvoorbeeld een poster gemaakt wordt of een betoog wordt gehouden. Of ze pitchen een goed idee. De bovenbouwleerlingen worden gekozen door hun eigen groep, twee per groep. Beide raden hebben een ideeënbus en ze bespreken op hun vergadering de ingebrachte ideeën. Ook evalueren ze acties die eerder hebben plaatsgevonden. Maar er zijn ook wat verschillen. IKC Raam heeft ook een afvaardiging uit groep 5, De Vlieger vanaf groep 6. Op de Vlieger zijn zelfs drie ideeënbussen en moet op ieder ingebracht idee de naam van de afzender en de groep staan, anders wordt een idee niet behandeld. Dat geeft namelijk de mogelijkheid om iedere uitkomst terug te koppelen aan de inbrenger van het idee. Daarmee voelt de inbrenger zich serieus genomen en is eerder bereid mee te blijven denken.

IKC Raam heeft nogal eens last van steeds terugkerende ideeën die eerder al door de leerlingenraad zijn afgewezen. Dit koppelen zij dan aan de klassen terug. Bij de Vlieger wordt ook een link gelegd naar het lokaal en landelijk bestuur. De wethouder installeert de raad en voorafgaand aan de verkiezingen leerlingenraad wordt uitgelegd hoe het in Nederland gaat. Na een rondleiding in elkaars scholen namen ze afscheid van elkaar; weer iets wijzer geworden en met inspiratie voor het volgende jaar in de leerlingenraad.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant