Afbeelding

Shotgun-promotieteam op Udense kermis: belangrijke rol voor bijrijder in het verkeer

Verkeer en vervoer Mega Kermis Uden 2019 754 keer gelezen

UDEN | Het Shotgun-promotieteam van Veilig Verkeer Nederland staat zaterdag 20 juli op de Kermis in Uden. Het project Shotgun is gericht op jongeren en afleiding in het verkeer. Het promotieteam van Shotgun bezoekt evenementen in Brabant om jongeren duidelijk te maken hoe belangrijk de rol van de bijrijder is om de veiligheid tijdens het autorijden te verbeteren. 

Jonge bestuurders en hun bijrijders zijn vaker slachtoffer van een auto-ongeval dan meer ervaren automobilisten. Afleiding speelt hierbij een grote rol. Veilig Verkeer Nederland ziet niets liever dan dat deze ongeval cijfers dalen en voert daarvoor sinds 2010 de campagne Shotgun. In de VS is de Shotgun alom bekend en wordt er onder jongeren gestreden om deze best seat of the car. Veilig Verkeer Nederland koppelt daar verantwoordelijkheden aan. De Shotgun is degene die op de bijrijderstoel zit en die ervoor zorgt dat de chauffeur minder snel afgeleid kan worden. Als Shotgun neem je de telefoon aan, bedien je de navigatie, verzorg je de muziek, zorg je ervoor dat vrienden achterin de chauffeur niet afleiden en durf je er wat van te zeggen als er riskant gereden wordt. 

Kermis in Uden
Om Shotgun onder de aandacht te brengen bij jongeren tussen de 16 en 24 jaar bezoekt het promotieteam van Veilig Verkeer Nederland de komende maanden in Brabant verschillende evenementen. Het promotieteam gaat op 20 juli naar de Kermis in Uden. Daar spreken ze de bezoekers aan om de Shotgun aanpak te promoten onder de doelgroep. Meer informatie via www.shotgun.nl en facebook.com/shotgunnl

Virtual reality
Om jongeren te wijzen op de risico's van afleiding in de auto en het elkaar aanspreken op gevaarlijk rijgedrag is er een virtual reality game Shotgun ontwikkeld. Deze virtual reality game laat jongeren een uitdagende game spelen, maar tegelijkertijd iets leren over hun rol in de auto. Shotgun 360 is te downloaden als app voor IOs en Android toestellen. 

Jonge automobilisten en hun passagiers
Van alle overleden autopassagiers valt meer dan een derde in de leeftijd van 10 tot 24 jaar. Het merendeel hiervan overlijdt in een auto met een 18- tot 24-jarige achter het stuur. Feit is dat jonge bestuurders een verhoogd risico hebben in het verkeer door hun mentale onvolwassenheid en gebrek aan ervaring. Daarnaast is er een extra risico wanneer jongeren samen in een auto rijden. Behalve dat er (groeps)druk uit kan gaan van passagiers, kunnen passagiers met hun aanwezigheid en gedrag de onervaren bestuurder sterk afleiden. In Nederlands onderzoek waren jongeren zich over het algemeen weinig bewust van het feit dat zij met hun gedrag de bestuurder kunnen beïnvloeden (bron: SWOV).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant