Het wordt bijzonder warm in onze regio.
Het wordt bijzonder warm in onze regio.
VIDEO

Tropisch warm: Nationaal Hitteplan van kracht

Algemeen 1.382 keer gelezen

REGIO | De komende dagen wordt het bijzonder warm in Nederland. Daarom activeert het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu met ingang van dinsdag 23 juli het Nationaal Hitteplan. Daarmee roept het RIVM op extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan snel verbranden.

Het RIVM heeft voor heel Nederland het hitteplan afgekondigd. "Een waarschuwing voor hitte en de risico's die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten", zo laat het Rijksinstituut weten. Code Oranje is van kracht. 100 overledenen per week meer dan normaal tijdens hittegolf 2018Dinsdag liggen de maximumtemperaturen in een groot deel van het land tussen de 30 en 34°C. Morgen liggen de maxima tussen 32 en 38°C, donderdag tussen 33 en 39°C. Ook in de nachten koelt het maar moeizaam af, de minimumtemperaturen liggen rond de 20°C. Ook vrijdag volgt nog een tropische dag.

Maatregelen tegen de zon en de hitte van het RIVM: 
- Drink voldoende.
- Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon.
- Zoek de schaduw op.
- Smeer de huid in met zonnebrandcrème, de huid kan binnen een kwartier verbranden.
- Beperk lichamelijke inspanning in de middag.
-Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning.
- Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Tips, advies en hulp nodig?
Voor tips, advies of vragen over de gezondheid kan men terecht bij de regionale GGD. Het Rode Kruis deelt ook adviezen via de website en sociale media zolang de hitte aanhoudt. De actuele zonkracht staat op de site over zonkracht en de actuele weersverwachting op de site van het KNMI.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant