De voorkant van het gedachtenisprentje van de vier omgekomen kinderen van wagenmaker De Groot.
De voorkant van het gedachtenisprentje van de vier omgekomen kinderen van wagenmaker De Groot.
OPERATIE MARKET GARDEN

Stuk terug in de geschiedenis: Dolle Dinsdag

Historie 1.119 keer gelezen

In september van dit jaar is het 75 jaar geleden dat in de Tweede Wereldoorlog, tijdens Operatie Market Garden, Uden werd bevrijd. In aanloop hier naartoe duiken we de komende weken een stukje in de geschiedenis.

Op maandag 4 september was, mede door een toespraak van premier Gerbrandy op Radio Oranje, een geruchtenstroom op gang gekomen dat de geallieerden Breda reeds bevrijd hadden en dat ze op zeer korte termijn in noordelijke richting zouden doorstoten. De Duitse Luftwaffe nam deze geruchten serieus en begon de vliegvelden in het zuiden van het land te ontruimen. De Duitsers vluchtten, waarbij zoveel mogelijk oorlogsmateriaal, dat op de vliegvelden of bij de in de buurt liggende voorraaddepots lag, werd vernietigd.

Dat gebeurde ook bij het vliegveld Volkel. Al 's morgens was het vliegveld praktisch verlaten. Een ploeg Duitsers begon met het laten springen van zoveel mogelijk gebouwen op het vliegveld. Inmiddels was ook de Petrusschool in de Kerkstraat in Uden, waar beddengoed van de Duitsers lag opgeslagen, in brand gestoken. Ook de opslagbarakken in de Bitswijk en bij het klooster van de zusters Birgitinessen brandden al spoedig. Nadat om ongeveer 10.00 uur ook in een opslagbarak aan de huidige Prof. Pulsersstraat brand was gesticht, gebeurde daar iets zeer tragisch. Er bleek in deze barak een bom te liggen opgeslagen, die rond 10.45 uur ontplofte. Vier Udense kinderen en een volwassen Udenaar, alsmede een Duitse soldaat kwamen meteen om. Van de gewonden Udenaren stierven er binnen enkele dagen nog twee. Inmiddels waren de Duitsers verder gegaan met hun vernielingen. Het grote klooster van de Paters van Steijl, dat in het huidige sportpark stond en al vanaf het begin van de oorlog was gevorderd door de Duitsers voor ondersteuningswerkzaamheden voor het vliegveld, werd rond 10.00 uur ook aangestoken en brandde in de volgende 24 uur geheel af. In Volkel en Odiliapeel werden ook nog vernielingen aangericht bij gevorderde gebouwen.

Ook de NSB-burgemeester van Uden, Biemans, en Rijksduitser Ruppert vertrokken met grote haast. Aan het einde van de dag bleek dat Dolle Dinsdag voor de gemeente Uden zeer dramatisch was verlopen. En helaas bleek al spoedig dat de berichten, waarop de paniek gebaseerd waren, onjuist waren. Na enkele dagen keerden de Duitsers en burgemeester Biemans terug naar Uden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant