Tijdens de wandelroute is er een jeep te zien zoals in de Market Garden colonne.
Tijdens de wandelroute is er een jeep te zien zoals in de Market Garden colonne.
OPERATIE MARKET GARDEN

Activiteiten in het kader van de bevrijding van Uden

Historie 1.648 keer gelezen

UDEN | In de komende periode zullen in Uden diverse activiteiten plaatsvinden in het kader van de herdenking van de Operatie Market Garden. We besteden deze week aandacht aan twee daarvan.

Op dinsdag 3 september geeft Adriaan Sanders van de Heemkundekring Uden om 20.00 uur in de Bibliotheek een lezing over 75 jaar bevrijding van Uden. Hij vertelt over wat er in Uden gebeurde vanaf een maand voordat Operatie Market Garden startte tot en met de twee weken daarna. De bombardementen op het vliegveld, de vernielingen op Dolle Dinsdag, de doorkomst van de eerste geallieerden en de poging van de Duitsers om de Corridor af te snijden komen daarbij aan de orde. Tijdens de lezing van Adriaan Sanders wordt de expositie 'Vergeet de vrijheid niet' van Renée van den Kerkhof van Studio 'Néetje geopend. Van den Kerkhof maakte een memoryspel dat in het teken staat van 75 jaar vrijheid. In de expositie hangen onder andere enkele originele tekeningen. De lezing en expositie zijn gratis toegankelijk. Voor de lezing graag vooraf aanmelden in de bibliotheek of online via de website van bibliotheek Uden.

Een heel andere activiteit: Kunst & Co heeft samen met Adriaan Sanders en Genoveef Lukassen een OMG lespakket ontwikkeld voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen. Hiermee willen zij bij kinderen de begrippen Bevrijding, Vrijheid en Vrede onder de aandacht brengen. In de week van 2 september geeft Adriaan Sanders een gastles op de school zelf. In de week van 9 en 16 september wandelen de leerlingen een route met gids Adriaan Sanders langs drie locaties die gerelateerd zijn aan Market Garden. Vrijwilligers van de Heemkundekring en Kunst & Co begeleiden de groepen. Daarna is er een land-art activiteit door Genoveef Lukassen in het Bevrijdingspark. Het is de bedoeling dat kinderen eigen ontworpen vredessymbolen gaan leggen met natuurlijke materialen. Kom gerust een kijkje nemen tussen 10.00 en 12.00 uur en ga zelf actief aan de slag gaan met jouw eigen vredessymbool. Samen beseffen wat leven in vrijheid is!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant