Afbeelding
Foto: Henk Lunenburg
FOTO'S

Nieuwe Maashorstrangers geïnstalleerd

Algemeen 1.332 keer gelezen

UDEN | In Natuurcentrum De Maashorst zijn afgelopen vrijdag twintig nieuwe Maashorstrangers geïnstalleerd. Het aantal rangers komt daarmee op 45. De nieuwe rangers gaan het inmiddels 1150 hectare grote begrazingsgebied in De Maashorst mee in de gaten houden. 

De rangers zijn geworven door de Stichting natuurorganisaties De Maashorst, de koepelorganisatie van acht natuurorganisaties die actief zijn in de Maashorst. Vrijwel alle rangers zijn lid van één van deze organisaties. De rangers zijn dagelijks actief in de Maashorst. Ze kijken of alle rasters en afzettingen goed functioneren en controleren of het goed gaat met de kuddes in het begrazingsgebied. Ze geven daarnaast voorlichting aan bezoekers, begeleiden excursies en zijn aanwezig tijdens open dagen in het wisentgebied. Ook houden ze toezicht bij evenementen, zoals wandel- en fietstochten die door het begrazingsgebied gaan.

De Maashorstrangers zijn ontstaan uit een initiatief van ARK Natuurontwikkeling. Zo kon de nieuwe natuurontwikkeling die vanaf 2016 is opgestart en waarbij in stappen drie nieuwe graasdiersoorten naar de Maashorst werden gebracht goed worden begeleid. Recreanten en bezoekers konden zo kennis maken en wennen aan de wisenten, taurossen en Exmoor pony's. De grote grazers zorgen voor een grotere soortenrijkdom en een afwisselend Maashorstlandschap. Stapsgewijs is het begrazingsgebied uitgebreid richting het door de Maashorstpartijen beoogde aaneengesloten begrazingsgebied van 1500 hectare. Het begrazingsgebied loopt inmiddels van Berghem tot aan Uden. De tussenrasters zijn verwijderd. Taurossen en Exmoor pony's kunnen nu vrij door het gebied trekken, zelf bepalen waar ze vreten en drinken en met hun gegraas het gebied open houden. De wisenten lopen wel nog in een voor publiek gesloten gebied van 150 hectare.  

De rangers zijn afgelopen vrijdag in nieuwe, goed herkenbare kleding gestoken.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant