Afbeelding
Foto: Henk Lunenburg
FOTO'S

Nog drie Struikelstenen in Uden voor familie Van Zwanenbergh

Historie 1.906 keer gelezen

UDEN | Aan de Sint Janstraat 25 werden gisteren drie Struikelstenen gelegd voor David van Zwanenbergh, zijn vrouw Judith van Zwanenbergh-van Leeuwen en zijn moeder Antoinetta van Zwanenbergh-Wijnhausen. Eerder dit jaar werd de eerste Struikelsteen in Uden gelegd. Bedenker en kunstenaar Gunter Demnig legde deze op 16 maart aan de Veghelsedijk 34 voor Helena Seijffers, die op 9 april 1943 werd weggevoerd uit Uden en datzelfde jaar in Sobibor werd vermoord. 

Een voorbereiding van vier jaar ging er aan vooraf om ook in Uden Struikelstenen te kunnen leggen voor Joodse inwoners van Uden, die in de Tweede Oorlog gedeporteerd en in een concentratiekamp vermoord werden. De werkgroep Struikelstenen Uden -die als doel heeft  de Joods Udense geschiedenis, die óók deel uitmaakt van de lokale geschiedenis, uit de vergetelheid te halen- is dan ook zeer verheugd dat het project bijna compleet is. 

Hoofd en hart
Struikelstenen (Stolpersteine) zijn gedenktekens voor alle slachtoffers van het nazi-bewind, dus mensen die in de oorlog vervolgd en vermoord zijn. Het is een project waar de Duitse beeldhouwer-kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn) in 1996 mee is begonnen. Hij brengt de gedenktekens aan op trottoirs voor de huizen van mensen die door de nazi's verdreven of gedeporteerd zijn. Demnig noemt het Stolpersteine, omdat je erover struikelt met je hoofd en met je hart, en omdat je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. Er liggen inmiddels zo'n 65.000 Struikelstenen in 620 steden en dorpen. In Nederland liggen er circa 1.500. De kunstenaar is het hele jaar en route om ergens in Europa een gedenksteen te leggen. Hij geeft er de voorkeur aan om altijd de eerste steen/stenen zelf te plaatsen. Vandaar dat de wachttijd lang is. Aanvankelijk had de werkgroep aan de organisatie rondom Demnig aangegeven heel graag de gedenktekens in Uden in september 2019 -als deze regio in het teken staat van 75 jaar bevrijding-  te willen leggen. Maar dat kwam niet uit in zijn overvolle agenda. Zodoende kwamen Demnig en de werkgroep overeen dat hij afgelopen maart één steen legde, en de andere drie door de werkgroep zelf worden gedaan. Naast dit alles heeft de werkgroep Struikelstenen Uden ook haar bijdrage geleverd aan de expositie 'Uden 1944-2019 bezet, bevrijd, herinnerd' die van 14 tot en met 29 september in Museum Krona te zien is. Nadat de Struikelstenen zijn geplaatst is de expositie ook te bezichtigen. 

Vrouwen van de Wereld
Geïnspireerd door de verhalen over de laatste Udense Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Gert-Jan Peeters (schrijver van Grenslicht) een toneelstuk geschreven: Vrouwen van de Wereld. Dit wordt in april en mei 2020 opgevoerd in Naat Piek. In het Uden van 1939 doen de vrouwen Maria en Cato een belofte aan hun 16-jarige buurmeisje Betty: 'We leren je alles om een vrouw van de wereld te zijn, om te vertrekken uit het kleine Uden en te wonen in Londen of Parijs'. Er onstaat een sterke vriendschap. Cato en Betty zijn Joods en Maria is duits.

Op de website van de werkgroep Struikelstenen Uden is onder meer informatie te vinden over de personen voor wie een Struikelsteen is geplaatst. De werkgroep heeft inmiddels een folder laten maken die onder meer bij de bibliotheek en de VVV komt te liggen met informatie over de Struikelstenen, voor wie ze zijn en waar ze liggen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant