Mario van Berkom vindt dat VCO 'mentaal harder moet worden'.
Mario van Berkom vindt dat VCO 'mentaal harder moet worden'. "Het is aan ons om zelf die situatie om te draaien." Foto: Ad van de Graaf

VCO beleeft valse start: 'Als iedereen fit is, kunnen wij zeker resultaten neerzetten' ,topper Boerdonk - Ollandia

Voetbal 1.569 keer gelezen

'T OVENTJE | Het is een, vanuit historisch oogpunt, bijna herkenbaar patroon: VCO dat op een zondagmiddag tegen een (forse) nederlaag aanloopt. Ook dit seizoen verloor het vaandelteam van de club uit 't Oventje zijn eerste twee competitiewedstrijden. "Het is aan ons om zelf die situatie om te draaien", vertelt hoofdtrainer Mario van Berkom van VCO.

Door Martijn Schwillens

Eigenlijk had Van Berkom gehoopt dat hij voort had kunnen bouwen op wat VCO de laatste weken van het vorige seizoen liet zien: een enkele overwinning, af en toe een puntje en kleine nederlagen. "We hadden de selectie eigenlijk compleet en intern ook al de hoop uitgesproken dat we dit seizoen zouden kunnen gaan meedoen om een eindklassering tussen plek zeven en tien", vervolgt de Ossenaar, die bezig is aan zijn tweede jaar in zijn tweede periode als hoofdcoach in 't Oventje. "Ik mis momenteel vijf basisspelers. De broers Roel en Luuk Huvenaars liggen er tot na de winterstop uit en hetzelfde geldt voor Gijs Verbruggen, die ik vorig seizoen heb overgeheveld vanuit het tweede elftal en die het uitstekend deed als laatste man. Een andere basisspeler is in de zorg gaan werken en zodoende maar de helft van de tijd beschikbaar, terwijl een andere jongen in de zomer na me toe kwam en me vertelde dat hij voor zijn Master wilde gaan en zodoende moest stoppen. Op een selectie van 17 spelers mis ik er dus al vijf", sombert Van Berkom. "Tel daar schorsingen en kleine pijntjes bij op en je snapt dat we niet zo zijn begonnen als ik had gehoopt."

Streep door de rekening
Van Berkom is er echter niet de trainer naar om bij de pakken neer te zitten. "Het is niet ideaal, maar VCO heeft gelukkig een onder 19 en O17, waar we uit kunnen putten. Maar ik ben wel zo eerlijk om te zeggen dat het een streep door de rekening is. Zo denk je in mei met een bepaalde selectie te kunnen gaan werken, maar moet je in werkelijkheid al na twee speelronden elke donderdagavond nadenken over welke jeugdspelers je gaat toevoegen aan de selectie op zondag. De gemiddelde leeftijd van mijn elftal ligt zodoende op nog geen 21 jaar. Zeker op het middenveld mis ik de balans en wat sturende jongens. Dat is pittig."

'Hard blijven trainen'
Voetballend is het niet eens onaardig wat VCO laat zien. Zo kende de roodhemden een prima voorbereiding, waarin onder meer in de KNVB-districtsbeker derdeklasser Estria op 2-2 werd gehouden. "Als iedereen fit is, hebben wij ook echt een ploeg die resultaten kan behalen", benadrukt hij. "Afgelopen zondag tegen Keldonk speelden we misschien wel het beste eerste half uur sinds ik hier trainer ben. We kwamen terecht op 0-1 (Daan Schel) en het was wachten op de 0-2. Vervolgens valt er een speler uit en krijgen we direct daarop uit het niets de gelijkmaker tegen. In blessuretijd van de eerste helft maakten zij de 2-1 en direct na rust de 3-1. Mentaal kunnen we zulke tegenvallers niet opvangen. Dat is inherent aan onze jonge leeftijd, maar dat moet echt anders", weet de voormalig trainer van FC De Rakt, Menos en Vorstenbossche Boys. Hetzelfde geldt voor de manier waarop zijn ploeg verdedigt. "Lange ballen zijn in principe het gemakkelijkste te verdedigen, maar bij ons is elke bal die blind in de zestien wordt gepompt gevaarlijk omdat mijn spelers te vaak vergeten mee te springen. Hierin moeten we ook harder worden", vindt Van Berkom, die aangeeft 'rustig te blijven bouwen'. "Het is een kwestie van hard blijven trainen, zodat we de lijn van de laatste weken van het vorige seizoen kunnen doortrekken."
Zondag speelt VCO thuis tegen FC Uden. "Een degradant, dus geen gemakkelijke tegenstander, maar we zullen zelf het tij moeten keren. Geluk moet je toch zelf afdwingen. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit snel gaat gebeuren."

Boerdonk- Ollandia
Een leuke krachtmeting van het goed gestarte Boerdonk. De Boerdonkers die  met vier punten er twee achter staan op koploper Ollandia dat zondag naar de Kerveheester komt. Is de goede start van Boerdonk een incident? Dat kunnen de mannen van trainer Strouken zondag bewijzen waar om 14.30 uur de bal zijn eerste omwentelingen zal maken.

MVC – Keldonk
De nog lang rondzingende 6-0 nederlaag van Keldonk bij Boerdonk werd volkomen naar de achtergrond geduwd met de klinkende zevenklapper thuis tegen VCO. Onder het motto 'iedereen wint wel van VCO' zullen de nuchtere Keldonkers  zich niet gek laten maken door dit resultaat. Zondag wacht op Sportpark De Smagt in De Mortel MVC dat tot nu toen één puntje wist te binnen te harken. Op de klassieke tijd van 14.30 uur. fluit scheidsrechter Van de Ham voor aanvang.

Programma vijfde klasse E:
Boerdonk    -     Ollandia     
VV Irene    -     Fiducia     
MVC    -     RKVV Keldonk     
Nieuw Woensel    -     Odiliapeel     
FC De Rakt    -     Elsendorp     
VCO    -     FC Uden     
WHV    -     Nederwetten

Stand:
1. Ollandia 2-6
2. FC Uden 2-6
3. Elsendorp 2-6
4. Boerdonk 2-4
5. Nieuw Woensel 2-4
6. FC De Rakt 2-4
7. Keldonk 2-3
8. Nederwetten 2-3
9. WHV 2-3
10. MVC 2-1
11. Irene 2-0
12. Fiducia 2-0
13. Odiliapeel 2-0
14. VCO 2-0

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant