Afbeelding

Ruim 100 regentonnen verkocht in gemeente Uden na regentonactie

Algemeen 764 keer gelezen

UDEN | Tijdens de regionale regentonactie 'Allemaal aan de ton' in de maand oktober zijn er in de regio 730 regentonnen met een kortingsbon van 20 euro verkocht, waarvan 105 in gemeente Uden. Dit betekent dat tijdens natte perioden zo'n 60.000 liter regenwater (bij een gemiddelde ton van 80 liter) door inwoners van de gemeenten Bernheze, Boekel, Landerd, Meierijstad, Oss en Uden kan worden opgevangen voor hergebruik in plaats van weg te stromen via het vuilwaterriool.

De regentonactie is vanuit het watersamenwerkingsverband As50+ georganiseerd door bovengenoemde gemeenten en mede mogelijk gemaakt door Waterschap Aa en Maas. Naast de korting heeft de gemeente Uden haar inwoners ook een gratis aansluitset en aansluitservice aangeboden. Kopers van een regenton die aangegeven hebben hiervan gebruik te willen maken, krijgen binnenkort bericht van de gemeente. In het kader van de regentonactie heeft de gemeente tien houten tonnen laten brandschilderen in het thema 'mijn water geeft je mooiere bloemen'. Eén van deze unieke regentonnen is middels een winactie verloot. Donderdag 14 november vindt de uitreiking van de regenton aan de winnaar plaats door wethouder Ingrid Verkuijlen.

Voordelen
Jaarlijks gebruiken we per huishouden gemiddeld zo'n 2.000 liter schoon drinkwater voor de tuin. Met de droogte van afgelopen zomer nog in ons achterhoofd kan dat ook anders. Regenwater valt gewoon gratis uit de lucht. Jammer om dit niet op te vangen in bijvoorbeeld een regenton en vervolgens te gebruiken voor de tuin. Regenwater bevat geen kalk, wat veel beter is voor plant en dier. Je kunt er zelfs streeploos ramen mee wassen. Bovendien komt het opgevangen water niet in het vuilwaterriool terecht en wordt dus niet onnodig gezuiverd. Bedenk ook dat met minder tegels en meer groen in de tuin, het regenwater tijdens een hoosbui veel makkelijker in de grond kan zakken. Bovendien zorgt een groene omgeving voor koelte tijdens warme dagen en voor meer vlinders, bijen en vogels in de tuin.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant