Afbeelding

Grote belangstelling voor uitleg over Cujkse Cantheelen

Wonen 109 keer gelezen
CUIJK – Het duurt nog langer dan een jaar voordat de nieuwe woningen in fase 2 van de Cuijkse Cantheelen woonklaar zijn, maar de belangstelling van wat er gebouwd wordt en hoe het er allemaal uit komt zien is onverwacht groot.

Dat bleek tijdens de vorige week maandag gehouden informatieavond, toen de kantine van Maartenshof bijna te klein was om de ruim 200 belangstellenden een zit te geven.
“Er worden stoelen bijgezet”, zei Jacques van Amelsfoort, regiomanager Cuijk van Pantein, geruststellend tegen het overwegend grijze publiek: toekomstige bewoners, omwonenden en andere belangstellenden.

[image=268632]

Van Amelsfoort presenteerde in sneltreinvaart de plannen, met mooie plaatjes van de nieuwe woningen en een film van voorzieningen zoals de het multifunctionele activiteitencentrum, de dagkiosk (winkeltje), het restaurant en het terras.
Een deel van de nieuwe woningen is bestemd voor mensen die extra zorg nodig hebben, de intramurale en verpleeghuiswoningen van Pantein. “Ook mensen van Dichterbij en Labyrinth gaan hier een plaats krijgen”, stelde Van Amelsfoort. Woongroepen kennen hun eigen regiem, maar in alles wordt gezocht naar een zo huiselijk mogelijk inrichting.

Omslag
De regiomanager wees op de omslag die voor de deur staat. “We moeten de sfeer van het ‘oude’ verzorgingshuis achter ons later. Wonen staat bij Cuijkse Cantheelen centraal, de eigen regie van de bewoners is het uitgangspunt.” Er moet ook op een andere manier naar zorg worden gekeken. “Dat is ook voor het personeel een hele omslag.”
De bewoner bepaalt het ritme van zijn eigen dag. Zo veel mogelijk zelfstandig, maar als dat niet lukt met hulp van familie of mantelzorger. En voor wie het nodig heeft, staat de Thuiszorg paraat. Het gaat om vertrouwde gezichten. “Als iemand thuiszorg nodig heeft, dan zoveel mogelijk dezelfde verzorgende per kant.” Nieuw is ook dat partners, van wie een van de twee een zorgvraag heeft, bij elkaar kunnen blijven wonen. Pantein werkt aan een regeling. “Mensen die 50 jaar met elkaar getrouwd zijn, willen graag bij elkaar blijven wonen.”

[image=268630]

Vorderingen
Cuijkse Cantheelen wordt in drie fasen gebouwd en omvat in totaal 245 woningen, een multifunctioneel centrum, restaurant en winkel, dagbestedingsruimtes, woongroepen voor psychiatrisch-geriatrische bewoners en zorgappartementen.
Nadat begin 2012 het eerste deelproject was opgeleverd, wordt er nu hard gewerkt aan fase 2 (Hof 2 en 3). Deze bestaat uit 34 koopwoningen (2 penthouses, 32 torenappartementen) en 22 sociale huurwoningen (4 stadswoningen, 8 grondgebonden appartementen en 10 eengezinswoningen). “In deze fase van het project worden woningen gebouwd voor ouderen. Maar er komen ook woningen voor gezinnen. Op den duur wordt het een mix, maar het zal wel overwegend grijs zijn”, sprak Gert Zegers van de gemeente Cuijk.
Wie interesse heeft in een huurwoning, moet de website van Mooiland in de gaten houden want eind februari wordt de inschrijving geopend. Dit geldt ook voor huidige huurders die interesse hebben in zo’n woning.
Van de 22 koopappartementen zijn er nog 15 te koop. Voor mensen die nog van hun huidige huis af moeten, biedt Mooiland een nieuwe vorm van verkoopondersteuning. “U blijft nooit met twee woningen zitten, want dat is natuurlijk de grote angst.”
De vaart zit er goed want de twee tegelijk gebouwde woontorens (totaal 48 appartementen) schieten de hoogte in. “Door de zachte winter schiet het heel goed op. Over een paar weken is de achtste verdieping klaar en kan de vlag in top. De inrichting vergt nog ruim een jaar.” Medio 2015 kunnen de bewoners hier inhuizen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant