Afbeelding

Moestuinbakken voor veiligheid Sieberg

Algemeen 292 keer gelezen
UDEN - Het begon met een vraag van buurtbewoners in de kinderrijke wijk Sieberg. De kinderen maken intensief gebruik van het speelveld, maar hebben nogal eens de neiging om in het vuur van het spel de straat op te rennen. Met regelmatig terugkerende bijna-ongelukken tot gevolg. Voor Charlotte Hommersom, Debora Scholten, Marion Jonker en Patty Zwinkels aanleiding om een oplossing te bedenken.

[image=279654]

Charlotte: ‘Er spelen hier gemiddeld vijftien tot twintig kinderen in de speeltuin. Oversteken is geen probleem, dat doen ze goed. Die bijna-ongelukken komen allemaal voort uit dóór rennen in een spelsituatie. Dus willen we een afscheiding met doorgangsmogelijkheden op de twee hoeken. Daar rijden de auto’s toch al langzamer en hebben de bestuurders meer overzicht. We hebben hier geen van allen zo’n hele grote tuin. Daarom bedachten we twaalf moestuinbakken die samen met een gaaswerk een afscheiding vormen. Daarbij hebben we voor een hoogte gekozen waarbij we vanuit de huizen de speeltuin in de gaten kunnen houden, maar die te hoog is voor honden.’

Moestuinbakken
Van de twaalf moestuinbakken wordt er één gezamenlijk onderhouden, tien door individuele buurtbewoners en één door een groep jongeren die altijd in de buurt komt voetballen. De kosten voor het project worden gedragen door de mensen die een bak in eigen beheer hebben. Tuincentrum De Kleuter heeft zaaigoed gedoneerd, D’n Hof van de Toekomst jonge plantjes en Charlotte zelf heeft via haar werk voor het hout gezorgd waarvan de bakken zijn gemaakt. De gemeente Uden heeft voor een veilige invulling van het plan gezorgd en heeft afgelopen zaterdag met inzet van de Samenhanger met het plaatsen van de bakken geholpen en heeft het zand en de compost afgeleverd. De Samenhanger is uitgerust met tuingereedschap en ander materiaal om een klus zoals deze uit te voeren. Het is een samenwerkingsproject van gemeente Uden en Area; het project wordt ondersteund door Lokale Agenda 21. Gebruik ervan is gratis. Reserveren kan via .
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant