Afbeelding

Helft van woningen Area in Uden is te koop

Wonen 1.086 keer gelezen
UDEN - De helft van de woningen van Area in Uden is te koop. Dat betekent niet dat er 2000 woningen verkocht gaan worden, want Area denkt er jaarlijks niet meer dan 40 te verkopen, maar de mogelijkheden voor huurders om hun huis van Area over te nemen, worden ruimer. Het is een maatregel om het 'scheefwonen' tegen te gaan.

[image=249133]

Area ziet het als zijn voornaamste taak om huizen te verhuren aan mensen met en dunne beurs. Een kwart van de huurders verdient echter meer dan 33.000 euro per jaar en valt eigenlijk niet in de doelgroep van Area. Om dat scheefwonen tegen te gaan, gaat Area, zoals het door de overheid verplicht wordt gesteld, inkomensafhankelijke huren instellen. Langzaam groeien scheefwoners naar een huur toe waarmee ook een eigen huis te betalen is. De stap naar dat eigen huis maakt Area makkelijk door de huurwoning aan te bieden.
Met name grotere huurhuizen komen in aanmerking voor verkoop, omdat die minder goed passen in de voorraad sociale huurwoningen. Woningen in de wijken Bogerd, Hoevenseveld en Flatwijk komen niet in de verkoop.

Overeenkomst
Area en de gemeente Uden hebben op vandaag hun handtekening gezet onder de overeenkomst met prestatie afspraken over de ontwikkeling van de sociale huurwoningvoorraad in Uden. Deze hebben betrekking op de kernvoorraad en het vergroten van de toekomstbestendigheid van de woningvoorraad. Area realiseert 290 woningen tot en met 2017 in Uden. Het overgrote deel valt in het sociale huursegment. Het pakket bestaat verder uit afspraken over het tegengaan van goedkoop scheefwonen, het verbeteren van de prijs/kwaliteitsverhouding en de grondprijzen en over de transformatieopgave.

Transformatieopgave
De transformatieopgave is de veranderopgave die Area heeft om haar woningaanbod ook in de toekomst goed aan te laten sluiten op de vraag. Hiervoor zijn verschillende manieren. Area en de gemeente hebben afgesproken om de bestaande sociale huurwoningvoorraad van Area in Uden te herontwikkelen. Hierin worden ook openbare ruimte en leefbaarheid van de wijk meegenomen.

Tegengaan scheefwonen
Zogenaamde scheefwoners hebben een te hoog inkomen in relatie tot de huur die ze betalen. Uden heeft een hoog percentage scheefwoners van ongeveer 25 %. Hierdoor zijn er te weinig woningen beschikbaar voor mensen met een lager inkomen, de eigenlijke doelgroep voor sociale woningbouw. “Dit zorgt voor extra druk op de toch al gespannen sociale huurwoningmarkt”, aldus Jan van Vucht van Area. “Om die tendens om te buigen gaan we scheefwoners stimuleren om een nieuwe stap in hun wooncarrière te zetten. We houden wel in het oog dat scheefwonen ook positieve effecten heeft op de leefbaarheid in een wijk. Daarom ontzien we gezinnen die net boven de door het Rijk gestelde inkomensgrens voor een sociale huurwoning vallen.”

Package deal
Wethouder René Peerenboom: “De afspraken vormen een package deal. Ze kunnen niet los van elkaar gezien worden. Het één volgt logischerwijs op het ander omdat we anders niet het gewenste resultaat bereiken.” De gemeente zet de Starterslening in als instrument en Area past twee kortingsregelingen, de Startersrenteregeling en Kopen-naar-wens-regeling, toe. “Deze instrumenten maken het gemakkelijker voor mensen met een lager inkomen een woning te kopen en daarmee maken we de sociale woningbouw weer socialer. Dan is de woning weer bestemd voor de mensen met een dunne portemonnee en doen we iets aan de lange wachtlijsten”, aldus Peerenboom.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant