Afbeelding

Udens College 9e op voorronde NK debatteren

Onderwijs 325 keer gelezen
HILVERSUM | Vijf scholieren van het Udens College zijn vorige week vrijdag negende geworden op de eerste voorronde van het NK debatteren. Daarmee hebben Bas, Sylvie Anne, Sem, Michelle en Teun een plek veroverd in de grote finale, begin 2016. Aan het NK doen dit jaar 124 scholieren uit het hele land mee; in deze voorronde waren 38 scholen vertegenwoordigd.

[image=317537]

Deze eerste voorronde van het Nederlands Kampioenschap debatteren voor scholieren vond plaats in Hilversum. De leerlingen gingen met elkaar in debat over actuele maatschappelijke thema's, zoals de vluchtelingenproblematiek. Ze konden de debatstellingen vooraf voorbereiden, maar hoorden pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moesten zijn. Ook volgde er ter plekke een improvisatiestelling. Voorzitter Roderik van Grieken stelt: “Daardoor is er ruimte voor actuele discussies zoals Zwarte Piet, IS en de EU-naheffing. Kortom: deze jongeren gaan moeilijke thema's niet uit de weg.”

Drie stellingen
Dit jaar stonden concreet de volgende stellingen op het programma: 1. De beste leraren moeten verplicht worden overgeplaatst naar de slechtste scholen. 2. Gemeenteraden moeten worden verkozen door een loting uit volwassen burgers. 3. Ouders moeten het recht krijgen om voor de geboorte het geslacht van het kind te bepalen(improvisatiestelling).

Succesformule
Het is het 18e jaar op rij dat het Nederlands Debat Instituut het kampioenschap organiseert voor havo/vwo-scholieren uit de bovenbouw. Het is één van de grootste scholierencompetities. Ter voorbereiding op het debattoernooi ontvangen nagenoeg alle scholen een debattraining in de klas. Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finale. De 10 beste scholen per voorronde gaan door naar de finale op de Universiteit Utrecht op zaterdag 23 januari 2016.

Debatvorm
Het NK Debatteren voor Scholieren volgt de parlementaire debatvorm het World Schools Format. Ieder debatteam bestaat uit vier debaters. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van vier minuten waarin zij hun standpunt verdedigen. Wanneer alle debaters hun speech gehouden hebben, bepaalt de jury op basis van argumentatie en presentatie de winnaar van het debat.
Het kampioenschap wordt georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut, met steun van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Universiteit Utrecht en de gemeente Hilversum.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant