Afbeelding

Oppositie pleit voor inspraak bij vorming Maashorstgemeente

Politiek 74 keer gelezen

LANDERD | Oppositiepartijen Progressief Landerd, RPP en VVD zouden graag zien dat inwoners, verenigingen en het bedrijfsleven en leden van de raad worden betrokken bij de vorming van een Maashorstgemeente. Dat zeiden de fractievoorzitters van de partijen donderdagavond tijdens de raadsvergadering.

Coalitiepartijen zijn niet tegen die betrokkenheid, maar willen dat het college eerst zelf aan zet is om de Maashorstgemeente met buurgemeenten Uden en Bernheze van de grond te krijgen.
Bernheze was voor het referendum voor zelfstandigheid, maar dat kan volgens Madeleine Hoek (VVD) nu anders zijn: "Ik heb nergens gelezen dat Bernheze jaren wil wachten met herindelen. Ze wilden verder praten als er zich veranderingen zouden voordoen – en die zijn er nu. Het college moet boeien, binden en verleiden."

Maashorstgemeente plus Oss
Vereniging Herindelen-raadslid Theo van Duren liet in het D-TV-programma Raadhuishof weten open te staan voor een Maashorstgemeente met Uden, Bernheze én Oss. Voorlopig richt het college zich daar echter niet op. "Het is een mogelijk toekomstperspectief. Wij vinden het belangrijk dat er grote speler in Noordoost-Brabant komt. Het college krijgt nu niet de opdracht om zich op die optie te richten", benadrukt Van Duren.

Verdere stappen
Het college presenteert in januari een plan over de vorming van een Maashorstgemeente. De raad vergadert op 14 januari verder over de nieuw te vormen gemeente.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant