Jan Bluyssen en De Brinck moeten duurzaamste school in Uden worden

Onderwijs 283 keer gelezen

UDEN | Het is alweer bijna een jaar geleden dat het noodlot de Udense basisscholen Jan Bluyssen en De Brinck trof. Tijdens de nieuwjaarsnacht legde een felle brand beide scholen in de as. Inmiddels zijn scholen en gemeente, samen met omwonenden, druk bezig met de plannen voor de nieuwbouw. Begin maart start de bouw van wat de duurzaamste school van Uden moet worden.

De beide directeuren Harold van der Venne (De Brinck) en Klaske van den Berg (Jan Bluyssen) reageren: "We verwonderen ons er nog vaak over dat uit zoiets akeligs, zoiets moois kan voortkomen. Onze kinderen, wij als organisaties, maar ook Uden, krijgen straks een prachtige school terug." Als alles volgens plan verloopt is het hele project 1 januari 2017 klaar.
Door verschillende maatregelen moet de scholencombinatie de duurzaamste school van Uden worden, zo legt wethouder Thijs Vonk uit. "Alle nieuw te bouwen scholen moeten voldoen aan standaard milieuvoorschriften uit het Bouwbesluit. Zo zijn alle scholen duurzaam. In dit geval worden aanvullende maatregelen getroffen en kunnen we een daling realiseren van de CO2-uitstoot van maar liefst 90% ten opzichte van een gemiddeld onderwijsgebouw. Daar ben ik heel trots op."
Er wordt in de bouw bijvoorbeeld gebruik gemaakt van gerecycled bouwmateriaal als toevoeging in beton. Het gebouw op zich komt zo te staan, dat maximaal gebruik wordt gemaakt van de noord-zuidligging: lokalen bevinden zich aan de noordzijde, zodat de klassen koel blijven en de lichtinval het onderwijs niet hindert. Verwarmen en koelen gebeurt via een 'ijsbak', waardoor geen fossiele brandstoffen nodig zijn, er komen zonnepanelen op het dak, regenwater wordt opgevangen en de toiletten worden met minder water gespoeld (4 liter in plaats van 6). Verder wordt het gehele gebouw verlicht met energiezuinige (led)verlichting, voorzien van aanwezigheidsschakelingen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant