Kindercoach Bianca Verwijst- van de Burgt.
Kindercoach Bianca Verwijst- van de Burgt.

Wijze les van kindercoach: geef meer complimenten!

Algemeen 428 keer gelezen

UDEN | "Goedemorgen inspirerende schrijver, stralend lees ik het bericht over het skiën bij de indoorbaan. Direct voel ik dat ik moet reageren op de vraag wie er ook een bijzondere baan heeft om uit te proberen", de positiviteit spatte al van het mailtje dat Bianca Verwijst- van de Burgt van Pluk! Kindercoaching mij stuurde. Benieuwd wie er achter deze vriendelijke woorden zat, ging ik bij haar op bezoek om te ervaren wat zij nou precies doet als kindercoach.

Bianca ontvangt mij in haar prachtige huis in Uden. Dit is ook de plek waar ze kinderen ontvangt. "Kinderen voelen zich hier snel op hun gemak. Ik heb een labrador en vissen in de tuin en dat vinden kinderen vaak al erg leuk. Maar ook om hier gewoon aan een keukentafel te zitten."

De enthousiaste kindercoach leert kinderen en hun ouders negatievere niet helpende gedachten en patronen om te zetten in positieve. "Iedereen is wel ergens goed in, maar kinderen worden vaak zo in een keurslijf gegoten dat hun kwaliteiten niet altijd goed uitkomen", legt Bianca uit. Ze behandelt kinderen met een 'rugzakje', maar ook kinderen die zichzelf wegcijferen en niet goed zichzelf durven zijn. "Dat is jammer, want kinderen zijn vaak zo wijs. Ik coach bijvoorbeeld een jongetje van acht die wereldverbeteraar wil worden, een creatieveling van negen die glijbanen wil ontwerpen, maar ook een meisje van elf dat een boek vol quotes aan het maken is. Dat is toch fantastisch?"

Bianca heeft veel ervaring in het begeleiden van kinderen en hun ouders. Ze rondde de opleiding SPH af en werkte met 'probleemkinderen' en uithuisgeplaatste pubers. Maar nu heeft ze al bijna drie jaar het gevoel dat ze écht haar roeping heeft gevonden. "Nu doe ik wat ik echt leuk vind en wat nodig is voor veel kinderen."

"Ik werk altijd één op één met de kinderen. Ze kunnen hier hun verhaal kwijt. Ik werk niet met protocollen of strakke programma's. We doen wat op dat moment nodig is." Dat kan van alles zijn, van knutselen, schilderen, een wandeling op de Maashorst maken of het inzetten van een coachspel.

Dat laatste ga ik ook proberen, het spel Schatgravers om precies te zijn. Volgens Bianca een avontuurlijk en leerzaam kaartspel dat verbindt en inspireert voor kinderen, maar ook zeker voor volwassenen.

Het werkt als volgt. Voor mij worden twee stapels kaarten gelegd. Eén stapel met allerlei verschillende opdrachten en een ander stapel met 107 kwaliteiten. De schatten. Ik krijg vijf van deze schatkaarten en mag van deze eigenschappen mijn top vijf maken. Eén is het meest van mij op toepassing, vijf het minst. Daarna trekt Bianca een opdrachtkaart.

"Wanneer heb je voor het laatst een compliment gekregen?" Oei, meteen een moeilijke binnenkomer waar ik goed over na moet denken. Niet gek volgens Bianca, want zegt ze: "Als je tien complimenten op een dag krijgt en één keer negatief commentaar dan onthoud je vaak de negatieve opmerking. Zo werkt ons brein."

Terug naar het antwoord op de vraag. Ik moet meteen denken aan een whatsappje dat mijn collega Willem Rooyakkers (formidabel sportredacteur red.) mij de dag ervoor stuurde: "Zit het krantje door te kijken, mijn complimenten: zit redactioneel goed in elkaar!"

"Heb je een vriend?", vraagt Bianca. "Ja", antwoord ik. "Maar van hem geen complimenten gekregen?" Ik denk diep na. "Geef je hem wel eens een compliment? Of iemand anders in je omgeving?", ai confronterend. Ik denk dat ik niet zo'n complimenteus ben. Misschien benadruk ik inderdaad te vaak wat anderen in mijn ogen verkeerd doen en te weinig wat ze wel goed doen.

Een wijze les die Bianca mij toch maar mooi even bij heeft gebracht! Ik neem mij voor in de toekomst meer complimenten te geven. Om te beginnen: Bedankt Bianca, je bent een fantastische coach!

Heb jij ook een leuke activiteit die ik eens zou moeten proberen? Stuur dan een mailtje naar redactie@udensweekblad.nl. Zet in het onderwerp 'Aileen Doet'. Wie weet kom ik volgende week bij jou langs!

Aileen van Tilburg.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant