Afbeelding
foto's

Basisschool Het Speleon bestaat vijftig jaar en viert feest

Onderwijs 1.097 keer gelezen

UDEN | Basisschool Het Speleon viert deze week haar vijftigjarig bestaan met de Week met het Gouden Randje. Dit doen zij met een feestprogramma door de week heen met voorleesactiteiten uit kinderboeken uit 'grootmoeders' tijd, op woensdag een dag met Oud Hollandse Spelen, op vrijdag is er een vossenjacht in de wijk en is er vanaf 15.00 tot 17.30 uur een reünie-receptie in de aula van de school voor oud-leerkrachten, oud-ouderraadsleden en iedereen die Het Speleon wil feliciteren met dit jubileum. Op maandag 11 juli werd de week geopend met een openingsviering.

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat het basisonderwijs startte in de Udense Wijk Bitswijk. Waar het onderwijs van 1 januari 1966 werd gegeven in enkele noodlokalen op steenworp afstand van de huidige locatie, groeide basisschool Bitswijk al snel en betrokken zij in 1968 de nieuwbouw aan de Klarinetstraat 4. De karakteristieke laagbouw werd in 1970 en 1972 nog eens verder uitgebouwd, zodat een langgerekt gebouw ontstond wat de school typeerde. In 1978 was de school qua grootte op haar hoogtepunt en behoorde het tot een van de vijf grootste mammoetscholen van Nederland met bijna 700 leerlingen. Hierna werd de school kleiner en sloot het kleuteronderwijs in 1982 aan in het gebouw. En zo bezochten vele kinderen door de jaren heen de school en groeide uit tot een echte wijkschool met een grote reputatie. Aan het begin van deze eeuw bereikte basisschool Bitswijk de huidige schoolgrootte. Met de komst van Uden-Zuid verloor de school in enkele jaren tijd 150 leerlingen door verhuizing van kinderen en werd het een school met ongeveer 300 leerlingen. Dan ontstaan ook de gesprekken over een nieuwe schoolgebouw, wat nodig is om bij de tijd te blijven. Daarbij komt dat de school rond 2007 behoefte krijgt aan een andersoortig onderwijsconcept. Maakte de school jarenlang furore als leerstofjaarklassensysteemschool, kiest de school dan een koers met unitgericht onderwijs, waarbij meer gebruikt wordt gemaakt van coöperatieve leervormen, waarin kinderen meer inbreng krijgen in hun eigen leerproces en waarbij leraren intensiever gaan samenwerken en gebruik maken van elkaars kwaliteiten. De rol van de ouder tenslotte wordt omgebouwd tot die van een educatief partner in samenwerking met de school.

Vanaf 2009 zet het schoolteam zich in voor de verandering naar een moderner onderwijsconcept en richt de school zich op de nieuwe omgeving in een nieuw gebouw, waar men in een intensieve samenwerking met partners uit onderwijs, opvang, wonen, sport en gezondheid gaat samenwerken. Vanaf 2014 krijgt basisschool Bitswijk een plekje in Ontmoetingsplein MuzeRijk en verzorgt het onderwijs in een modern onderwijsgebouw, met moderne methodieken en een enthousiast, betrokken en deskundig onderwijsteam. De school kiest met het nieuwe gebouw een nieuwe naam: Basisschool Het Speleon: spelen, leren en ontdekken.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant