Logo kliknieuws.nl/uden
Foto: Henk Lunenburg
INTERVIEW

'Om te kunnen skieete hedde enne Vonk nodig'

  •   keer gelezen   Carnaval

UDEN | Vrijdagavond werd onder grote belangstelling Prins Porcellus de 54ste onthuld. Met een spectaculaire knal klapte een grote kluis open en sprong de kersverse prins Thijs Vonk het podium op.

Het eerste wat hij zag toen hij de kluis uit kwam, waren een paar goede vrienden van hem die verbaasd en heel enthousiast reageerden. Thijs was vooral blij dat eindelijk iedereen mocht weten dat hij de nieuwe prins is. Tijdens zijn eerste toespraak vertelt hij na enige aarzeling dat hij echt in Veghel geboren is, maar vanaf zijn tweede jaar in Uden woont. Van zijn tijd in Veghel herinnert hij zich niets. Thijs heeft nog een zus Anne, die in Uden is geboren. Hun vader was huisarts.

Verrast
Thijs heeft altijd carnaval gevierd. Carnavalszondag start voor Thijs ieder jaar op de Veghelsedijk bij Joost van de Tillaar op de oprit. Daar verzamelt een hele groep vrienden om vervolgens met een goed georganiseerde kroegentocht één van de mooiste dagen van het carnaval te beleven. Thijs heeft ook tien jaar bij café 't Stulpke gewerkt, eerst als ober en later als diskjockey. "Daar heb ik geleerd hoe carnaval echt gevierd hoort te worden", vertelt hij. Op 9 november was Thijs bij Walco van der Ven voor een evaluatiegesprek over de organisatie van De Samenloop voor Hoop. "Daar waren ook drie anderen aanwezig waarvan ik wist dat ze bij de Knoerissen zitten, maar ik had totaal niet verwacht dat ze me de vraag gingen stellen of ik de nieuwe prins zou willen worden. Ik ben al vaker verrast in mijn leven, maar zo verrast als toen heb ik nog nooit meegemaakt." Even twijfelde hij of het wel iets voor hem was. "Een heel jaar steeds in de spotlights en overal vooraan staan, is dat wel wat ik wil? Maar dat ik ervoor gevraagd werd vond ik kei leuk. Toen ik het thuis tegen Caren vertelde was haar reactie heel duidelijk. Ik moest direct Walco bellen en hem vertellen dat we dit 'niet wilden laote skieete'."

Knap lastig
Caren en Thijs kennen elkaar van het Udens College, maar het heeft nog vele jaren geduurd voor ze echt een relatie kregen. Nu zijn ze alweer 12 jaar samen en hebben twee kinderen: Koos van 3 en Mieke van 1,5 jaar. Vanaf november hebben ze beiden geheim moeten houden dat Thijs gevraagd was om prins te worden. "Dat was regelmatig knap lastig. We moesten steeds opletten wat we wel en niet mochten zeggen. Uiteindelijk is dat goed gelukt." Op de avond van de onthulling was de vader van Thijs met vrienden op een wijnproeverij toen hij overladen werd met appjes: hun zoon Thijs was prins Porcellus de 54ste geworden. Niemand van de aanwezigen kon geloven dat hij, de vader van Thijs, dat niet wist. Direct is hij naar Theater Markant gegaan. Ook de vader van Caren werd via appjes op de hoogte gebracht.

Bloednerveus
De Knoerissen verspreidden kort voor de onthulling een paar aanwijzingen via Facebook maar die hebben dit jaar geen duidelijkheid gegeven in de naam van de prins. In de weken voor de onthulling moeten diverse besprekingen gevoerd worden op geheime locaties, net als het doorpassen van de kleding en het maken van de officiële foto's. "Ik heb grote bewondering voor de wijze waarop dit allemaal gebeurt. Het lijkt soms wel op een militaire operatie als je ziet hoe perfect alles wordt voorbereid en hoe ik en Caren begeleid worden. Daar ben ik de opper, de adjudant en de rest van het bestuur heel dankbaar voor." Thijs bedacht zelf het idee van de onthulling met de bankkluis. "Dat paste wel bij mijn functie als manager bij de Rabobank. Ik was bloednerveus toen ik in die kluis zat. Toen de deur open sprong en ik de verbaasde gezichten in de zaal zag, was voor mij de act geslaagd." Na de installatie door de opper, werd Caren door oud-prins Ad van der Weele naar het podium gebracht. Zij kreeg van haar Thijs het versiersel omgehangen dat hoort bij de partner van de prins. Van de Knoerissen kreeg ze een mooi bloemenboeket. Nadat Prins Thijs samen met de opper en de adjudant plaats had genomen, kon de rest van het programma worden afgewerkt.

De laot ik nie skieete
Het motto 'De laot ik nie skieete' past heel goed bij Thijs, vindt hij zelf: "Want om te kunnen skieete hedde enne Vonk nodig!" Hij verwacht dat het een heel mooi carnaval jaar wordt met nieuwe ervaringen en leuke samenwerkingen met iedereen, zoals de Raad van Elf, de dansmariekes en de Hofkapel. "Ik wil heel graag mezelf blijven en de dingen doen zoals ik denk dat ik ze moet doen. Ik beschik over een goede conditie om alle evenementen die ik samen met de Knoerissen ga bezoeken vol te houden, maar wil graag benadrukken dat ik blij ben met alle steun die ik van onder meer de opper en de adjudant krijgt." Het meest kijkt hij uit naar alle activiteiten die hij voor het eerst gaat beleven zoals het Feest der Feesten, de kerkmis, het ziekenbezoek en alle bezoeken aan de andere carnavalsclubs. Tijdens de Optocht in Uden staat Thijs op het hoogste puntje van de prinsenwagen. "Gelukkig heb ik geen last van hoogtevrees, en als dat wel zo zou zijn dan zal ik daar dit jaar geen last van hebben", aldus een zelfverzekerde prins.

Prins Porcellus de 54ste hoopt dat iedereen er samen met hem een mooi carnavalsfeest van wil maken. "Zodat ik volgend jaar kan zeggen: 'Gelukkig heb ik dé nie laote skieete!'"

Meer berichten