Logo kliknieuws.nl/uden
Coen en Marga Jansen
Coen en Marga Jansen
Carnaval

Voorzitters blikken terug op 33 jaar Baggemèrt

  •   keer gelezen   Carnaval

UDEN | De Baggemèrt bestaat in 2019 alweer 33 jaar, een bijzonder carnavalesk jubileum. Extra bijzonder is dat de eerste en de huidige commissievoorzitter moeder en zoon zijn. Kennelijk zit de Baggemèrt in het bloed. Een terugblik op 33 jaar Baggemèrt.

Marga Jansen vertelt hoe het allemaal begon. De oude etalagecommissie bedacht een nieuw idee. De oude tijden moesten herleefd worden en de baggen moesten met de carnaval weer terug op de mèrt. Vroeger werden de biggen op het marktplein verhandeld. Uden bouwde een markthal om o.a. de baggehandel te huisvesten. Voordat de hal klaar was, had de overheid al bepaald dat varkens alleen nog maar in de grote veehallen in Den Bosch verhandeld werden. Geen baggen meer op de Ùjese mèrt. Een Baggemèrtcommissie ging daar in 1986 verandering in brengen. De eerste Baggemèrt kunnen ze zich nog goed herinneren, allebei op hun eigen manier. Marga: "Van half elf tot half twee was lang zat, want men had geen idee hoeveel mensen er zouden komen. Het Ùjese volk was nieuwsgierig geworden, en stroomde binnen om oude tijden te herleven. De petozzi en het bier was al snel op. Het overtrof al onze verwachtingen." Coen Jansen, toen 13 jaar oud, werd door zijn moeder ingezet om de kramen op te bouwen en af te breken en om ludiek te begeleiden. Bijzonder leuk aan de eerste Baggemèrt vond hij de zeug met biggen die in het hooi lagen. Dat maakte het helemaal af.

Hoe ging het verder?
Na 3 jaar moest er een tent aan de oude Markthal, want het volk hing met de benen buiten. Sindsdien lijkt het alleen maar drukker te worden. Het publiek is sinds de eerste Baggemèrt niet veranderd, volgens Marga. "Vier generaties kom je er tegen. Iedereen komt om elkaar te ontmoeten, ook de boeren van buiten Uden. Net zoals dat vruuger ging op de mèrt." De sfeer is volgens Coen al 33 jaar onveranderd. Wat de sfeer volgens hem op de Baggemèrt maakt is het gemengde gezelschap aan bezoekers. Maar ook de gevatte humor en de Ùjese elementen van het evenement.

Maar wat is er nou het leukste aan de Baggemèrt?
Het is lastig om te kiezen. De kraampjes waarin Udenaren op vrolijke manier handeldrijven, en het herleven van oude boeren tijden. De grapjes, klein en ludiek. Maar ook de oude ambachten en de muziekjes van vroeger. Dit alles zorgt voor een fijne sfeer die iedere generatie aanspreekt. De combinatie van het oude boerenleven, de slappe klets en gezelligheid maakt volgens Marga de Baggemèrt juist een uniek carnavalsevenement. Zowel moeder als zoon zijn overtuigd dat de Baggemèrt over 10 jaar nog steeds bestaat, met de oude tradities. Wel zie je steeds minder mensen in boerenkledij. Dat vinden ze jammer. Maar het moet ook actueel blijven, met de gedachte van vroeger. En natuurlijk met ruim voldoende bier en petozzi.

Boekje
De 33e Baggemèrt valt dit jaar op maandag 4 maart. Vanaf 10.00 uur zijn de kinderspelen geopend. Het officiële programma begint om 10.20 uur. Ter ere van dit carnavaleske jubileum komt er een boekje uit over de Baggemèrt. Meer informatie over de Baggemèrt staat op www.knoerissen.nl.

Meer berichten