Roland met zijn vrouw Ilse.
Roland met zijn vrouw Ilse. (Foto: Henk Lunenburg)
IN GESPREK MET ROLAND DE LAAK

'Blèf oe eigen, dan kunne ze nie um oe hinne'

  •   keer gelezen   Carnaval

UDEN | Wie in Uden kent 'm niet: de nieuwe prins van het Knoerissenrijk. Wij gingen in gesprek met Roland de Laak over zijn carnavaleske avontuur. "Gelukkig houdt de adjudant mijn hand vast."

Wanneer ben je gevraagd om de 55e prins van Uden te worden?
"Eind oktober kreeg ik eerst een berichtje via Whatsapp dat ze al een nieuwe prins hadden die ja had gezegd. Ik appte terug 'Proficiat en succes ermee, dan kan ik weer lekker slapen.' 24 uur later vroeg de voorzitter of hij koffie mocht komen drinken. "Die staat altijd klaar dus dat is geen probleem", zei ik nog. Tijdens de koffie vroeg hij of ik nog wist hoe ik hem had gevraagd prins te worden. "Ja", zei ik. "Ik gaf je een enveloppe." Daarop kreeg ik van hem een enveloppe met slechts één zin erin: 'Wil jij onze prins Porcellus de 55e worden?'"

Hoelang bedenktijd had je nodig voor het antwoord?
"Nog geen seconde, want ik wist 12 jaar geleden al dat ik graag ooit Prins Porcellus van Uden wilde worden. Ik had het thuisfront al 12 jaar voorbereid, dus het was voor hun geen verrassing. Onze kinderen vinden het leuk voor mij, maar ze vieren liever carnaval op hun eigen manier."

Heb je het goed geheim kunnen houden?
"Ja. Voor zover ik weet is het tot de onthulling geheim gebleven dat ik de nieuwe prins zou zijn. Er werd door mensen wel geroepen dat ze wisten dat ik de nieuwe prins zo worden, maar dat roepen ze al jaren. Ik speelde het spelletje braaf mee. Nu het bekend is, weet ik dat het geheimzinnige gedoe stiekem wel leuker was."

De Knoerissen verspreidden kort voor de pronkzitting een paar aanwijzingen via Facebook. Kwam toen jouw naam naar voren?
"Ik zit gelukkig niet op Facebook dus ik heb de aanwijzingen en de reacties niet gezien. En ik heb er ook niets over gehoord."

Met welke act ben jij onthuld?
"Dat was een speciale act met een goocheltruc en een kist. Nadat de kist het podium was opgereden kwam daar een meisje uit. Zij was onderdeel van enkele trucs, daarna moest ze weer in de kist. De kist werd een aantal keren rondgedraaid en toen kwam ik uit de kist. Alles verliep volgens plan, dus we hadden niet voor niets drie uur geoefend."

Wat zag en dacht je op het moment dat je uit de kist kwam?
"Op het moment dat ik uit de kist kwam- schrijf wel kist en niet kast hè, haha-, dacht ik niks maar ik was blij dat ik me kon ontladen. De adrenaline was tot een hoogtepunt gestegen in de kist. Ik was dolenthousiast en sprong op het podium."

Nadat je alle attributen die bij een prins horen had gekregen, mocht je alle Knoerissen en Mienekes toespreken. Dat ging je vlotjes af, niet?
"Ik doe alles uit het hoofd dus heb geen papier waar alles opstaat. Maar schijn bedriegt. Soms oefen ik van tevoren wel wat ik allemaal wil zeggen. Het motto van dit jaar 'Ge kunt er nie um hinne' past helemaal bij mij. Ik ben wel klein van stuk, maar voor de rest klopt hij wel."

In je dagelijkse leven ben je gewend om zelf leiding te geven, nu wordt er veel voor je geregeld en gezegd wat er van je verwacht wordt. Hoe ga je daarmee om?
"Dat is lastig voor mij. Zelfs als ik naar de wc ga loopt de adjudant met me mee. Dat is natuurlijk een grapje, maar de waarheid is anders. Ik word zo goed begeleid door de opper, de adjudant en alle andere Knoerissen, die hun taken zo serieus nemen dat ik alleen maar mag en kan genieten van het prins zijn. Ook mijn vrouw Ilse wordt overal bij betrokken."

Naar welk evenement kijk jij het meeste uit?
"De eerste zittingen hebben we inmiddels gehad, die waren geweldig. Op Volle Knoeren op zondagavond, het 60+ bal, het Feest der Feesten... Tja, ik vind eigenlijk alle evenementen heel leuk. Eigenlijk moet ik zeggen, nog steeds leuk, want voor ik prins werd bezocht ik alle evenementen ook al. Ik heb al 13 jaar een soortgelijk pak aan. Ook was ik een aantal jaren voorzitter en een aantal jaren bij de Hoge Raad. Dit is al jaren mijn carnavalsoutfit, maar nu met de kenmerken van 'het prins zijn'."

Hoe ga je 'het prins zijn' combineren met je werk?
"Op de eerste plaats beschik ik over een heel goed team medewerkers, waarvan ik mijn compagnon wel op de hoogte had gebracht van mijn nieuwe taak. Maar dat moest ook wel, want ik zal de komende tijd vaak niet op het werk zijn. Mijn team is zo goed op elkaar ingespeeld dat ik me daar geen zorgen over hoef te maken."

Ga je nog wat speciaals doen met en in je winkel?
"Ja, natuurlijk. Ik heb een decoratiebureau uit het westen van het land opdracht gegeven om een mooie aankleding voor de winkel maken. Dat lijkt nu op een paleis. Vrijdagavond om 21.00 uur stond er al een groot varken op het dak van de winkel. Voor de klanten heb ik speciale aanbiedingen, de Schrobbelèr is er natuurlijk een van. Ik raad iedereen aan om de flyer en het Udens Weekblad goed in de gaten te houden!"

Tijdens de optocht sta jij heel hoog op de prinsenwagen, heb je last van hoogtevrees?
"Ik heb serieus last van hoogtevrees. Tijdens de zittingen zit ik ook hoog op het podium, en ik moet zeggen dat het tot nu toe meevalt. Maar de optocht op de prinsenwagen is natuurlijk een ander verhaal, dat beweegt en rijdt. Gelukkig houdt de adjudant mijn hand vast."

Welke speciale boodschap zou jij de Ujese Knoerissen en Mienekes mee willen geven?
"Ik zou zeggen: mak er 'n skon carnaval van, bléf oe eigen, dan kunne ze nie mer um oe hinne."

Meer berichten