<p>Roland en Ties, die beiden een jaartje extra prins van Uden zijn. (foto: Henk Lunenburg)</p>

Roland en Ties, die beiden een jaartje extra prins van Uden zijn. (foto: Henk Lunenburg)

‘De coronaregels, daar kunnen ook wij Prinsen nie um hinne’

  •   keer gelezen   Carnaval

UDEN | ‘Ge kunt er nie um hinne’ was het Udense motto van het vorige carnavalsseizoen, dat nog net door kon gaan voordat het coronavirus ons land op z’n kop zette. Prins Porcellus Roland de Laak en Jeugdprins Porcus Ties Woltring blikken terug op 2020 én praten ons bij over de gebeurtenissen en plannen van dit seizoen.

door Henk Lunenburg

Alle carnavalsactiviteiten in 2020 verliepen vlekkeloos, behalve de optocht op zondag, die werd afgelast in verband met de verwachte storm. Voor alle bouwers was het een grote teleurstelling, maandenlang hadden ze gewerkt en niemand zou kunnen genieten van hun mooie creaties. “Ik was tijdens de bouwperiode op werk bezoek geweest en wist het zeker: “Dit wordt een mooie optocht”, zegt Roland. “Op zaterdagmiddag moesten we de optocht definitief afblazen. Ik was de enige die het persoonlijk niet erg vond. Ik heb namelijk last van hoogtevrees.” Tussen de carnavalsactiviteiten door begon Roland die avondplannen te maken voor een goed alternatief. Hij regelde de invulling van de zondagmiddag in overleg met de betrokkenpartijen van de tent en vond een aantal bekende Nederlandse artiesten bereid om een optreden te verzorgen in de grote tent. Alle groepen die aan de optocht zouden deelnemen, kregen een plek toegewezen. “De optredens werden zeer gewaardeerd, iedereen vond dit een super leuk alternatief.” Op dinsdagavond 25 februari 2020 werd carnaval afgesloten met de Knoerisverbranding. Ties vertelt: “Na het verbranden van de Knoeris leverden Prins Porcellus en ik de sleutel weer in bij burgemeester Henk Hellegers. Samen keken we terug op een mooie carnaval.” De volgende dag hebben de Knoerissen geholpen met het opruimen en het afbreken van de tent. “Daarna hebben we gezamenlijk een harinkje gegeten.” De volgende dag vertrok Roland naar het buitenland. “Ik voelde me niet erg lekker en dacht een griepje te hebben”, zegt hij. “Dat heb ik elk jaar maar nu was het erger, mijn reuk was ook weg. Pas na twee weken kwam de reuk terug en kreeg ik te horen dat ik een lichte vorm van corona had gehad. In Nederland werd meer en meer bekend over corona en we moesten in lockdown. Brabant was het middelpunt van een brandhaard.” Tijdens de zomermaanden dachten de Knoerissen dat ze voorzichtig de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen konden opstarten. In oktober werd besloten dat Prins Porcellus één jaar langer prins zou blijven. “Dit was nog nooit voorgekomen in het bestaan van de Knoerissen.” In november werd ook het Big Event afgelast. Hierdoor werd besloten dat ook de jeugdprins een jaar langer aanbleef. De Knoerissen onderhielden nou contact met De Piepers en De Schaopenwaesers over wat wel of juist niet verantwoord georganiseerd kon worden. “Uiteindelijk is gezamenlijk besloten het hele programma van dit seizoen af te blazen.”

Toch een beetje carnaval
De Knoerissen hebben een aantal activiteiten bedacht om in coronastijl het carnavalsgevoel te beleven. Ties: “De jeugdgroep heeft op Facebook de jeugd uitgedaagd om een eigen carnavalsoptocht te maken. Dat mag een tekening zijn of een bouwwerk met Lego of Knex. De kinderen die vóór zondag 14 februari het eindresultaat insturen naar jeugdgroep@knoerissen.nl maken kans op het winnen van het Knoerissen verrassingspakket. Je kunt het filmpje bekijken op Facebook.” Roland vertelt wat er verder gaat gebeuren. “In het carnavalsweekend geven de Knoerissen een terugblik op de laatste 11 jaar carnaval. Op carnavalsvrijdag, zaterdag en zondag worden de mooiste momenten van 2009 tot 2020 getoond bij Dtv. We kijken terug naar onthullingen, hofkapel, dansgardes, tonpraters enzovoorts. Zo kan iedereen thuis het carnavalsgevoel meemaken.” Op zondag brengen de Opper, Adjudant en Prins Porcellus een voordeurbezoekje aan diverse instellingen. We willen hen hiermee een hart onder de riem te steken en ze krijgen een carnavalsschaal met lekkere hapjes. Vorige week kregen alle vrijwilligers en medewerkers een Knoeris-vlag om deze tijdens carnaval thuis op te hangen. De inwoners die ook graag zo’n vlag wilden ophangen en besteld hadden, hebben hun vlag afgelopen week opgehaald.”

Op naar volgend seizoen
Het motto van 2020 was ‘Ge kunt er nie um hinne’. “Dat dit motto zo’n treffende betekenis zou krijgen had niemand verwacht”, zegt Roland. “Vanaf maart 2020 moesten we rekening houden met de coronaregels, daar kunnen ook wij nie om hinne! De Knoerissen zijn zich bewust van het feit dat we dit jaar geen carnaval kunnen vieren zoals we dat graag samen met jullie hadden willen doen. We gaan ervan uit dat de Udense mensen dit begrijpen en we hopen dat het volgend seizoen weer een carnavalsfeest wordt zoals we gewend zijn.”

Meer berichten