<p>Er was veel belangstelling voor het carnavalsmuseum. (foto: Peter Noy)</p>

Er was veel belangstelling voor het carnavalsmuseum. (foto: Peter Noy)

(Foto: Peter Noy)
FOTO’S

Tóch een beetje carnaval in Sint Jan dankzij carnavalsmuseum

  •   keer gelezen   Carnaval

UDEN | “Ik vind het carnavalsmuseum top”, zegt Edwin (48) met een brede grijns op zijn gezicht. Hij is bewoner van verzorgingshuis Sint Jan in Uden en heeft het daar erg goed naar zijn zin. “Toen ik hier twee jaar geleden kwam wonen kon ik de carnavalsoptocht vanuit de Sint Jan bekijken, dat mis ik nu toch wel.” Samen met de medebewoners van afdeling Margriet vermaakt hij zich deze vrijdagmiddag prima tijdens het carnavalsmuseum in de centrale ontmoetingsruimte. De afgelopen dagen hebben ook de andere vier afdelingen van Sint Jan de expositie bezocht, waarna deze op dinsdag weer is opgeruimd. Voor volgend jaar wordt bekeken of dit kan worden herhaald.

door Peter Noy

Cindy Verhagen is, samen met haar collega Karin van der Hoeven-Verstegen, activiteitenbegeleidster bij de Sint Jan. “Vanwege de coronamaatregelen mochten we geen carnaval met de bewoners vieren. Om tóch iets voor de mensen te kunnen doen, hebben we het carnavalsmuseum bedacht”, vertelt Cindy. Het museum is op een coronaveilige manier opgezet. “De gasten met hun begeleiders lieten ons weten dat ze dit initiatief erg waarderen”, zegt Cindy. “Tijdens het opbouwen van de expositie kwamen veel mensen belangstellend kijken en waren niet meer weg te slaan bij de fotopanelen.” Cindy en Karin hebben alles uit de kast gehaald om er een mooie overzichtstentoonstelling van te maken. Op vijftien expositiepanelen, verspreid over de hele zaal, wordt het carnavalsgebeuren in al zijn facetten tot uitdrukking gebracht. Vanaf de pronkzitting in de zestiger jaren tot en met de laatste carnavalsoptocht in 2019.

Vrolijke carnavalsmuziek
De bewoners, die vaak aan een rolstoel zijn gekluisterd, zien deze middag als een gezellig uitstapje. Ze worden aan het begin van de middag door gastvrouwen en woonbegeleiders van de afdeling Margriet naar De Ontmoeting gebracht waar ze op koffie of thee, een lekker hapje en later een borreltje worden getrakteerd. Vrolijke carnavalsmuziek zorgt ervoor dat de stemming er al vroeg in zit. Op een Tv-scherm kan men een compilatie van diverse carnavalsactiviteiten over de afgelopen jaren bekijken. Ook mevrouw Smits (97) geniet met volle teugen van deze middag. Dochter Willemien Bergmans-Smits weet te vertellen dat haar moeder dit soort activiteiten erg leuk vindt. “Meestal is mijn moeder van de partij, als ze maar mee kan doen. Dit vindt ze prachtig, dan is ze er echt uit. De hele dag op haar kamer zitten is ook niet alles.” Mevrouw Smits gaat vaak met enkele vriendinnen van de afdeling Margriet naar de Ontmoetingsruimte, die kunnen het goed met elkaar vinden.

De Knoerissen bestaan 55 jaar
Cindy: “De Knoerissen hebben ons twee volle kisten met spullen gebracht, daar waren we natuurlijk erg blij mee. Hiermee konden we verschillende tafels inrichten met onder andere oude Knoerissengidsen, carnavalskostuums, stickers, buttons en diverse carnavalsonderscheidingen. Ik vind het uiteindelijke resultaat supermooi geworden, er staat echt iets”, zegt ze niet zonder trots. “We hebben hier in de zaal iedere maandag en vrijdag spelletjesactiviteiten waaraan de bewoners mogen meedoen. Deze expositie staat hier los van en is meer themagericht. De activiteiten kunnen, in verband met corona, door maximaal dertig mensen per dagdeel worden bezocht. Helaas moeten we de expositie op dinsdag, de laatste carnavalsdag, alweer afbreken.” Udenaar Rob de Gier is lid van de Knoerissen en als een van de fotografen verantwoordelijk voor het maken van foto’s tijdens de diverse carnavalsevenementen. Hij vindt het vervelend dat er nu geen carnavalsactiviteiten mogen plaatsvinden. “Ik hoor van verschillende diehards dat ze er gruwelijk van balen dat er niet kan worden gefeest.” De Knoerissen bestaan nu 55 jaar en hadden dit graag groots willen vieren. “Om het contact met onze vrijwilligers aan te halen zijn er de afgelopen dagen driegangendiners op bestelling bij de mensen thuisbezorgd. Daarnaast is er een jubileumvlag gemaakt, welke door onze vrijwilligers kan worden afgehaald. De niet-vrijwilligers kunnen deze vlag kopen. Wat we voor volgend jaar gaan doen is op dit moment niet bekend, het zou er zomaar eens heel anders kunnen gaan uitzien.”

Sponsoring
Bij de totstandkoming van het carnavalsmuseum zijn diverse partijen betrokken, waaronder De Knoerissen voor het aanleveren van foto’s en accessoires, gemeente Uden voor het ter beschikking stellen van de presentatieborden, Henk Lunenburg en de Stichting Het Uden-archief van Bressers voor het aanleveren van foto’s. Drukkerij Peter der Kinderen heeft het printwerk verzorgd en Elise van der Molen en Marja van der Heijden hebben de paspoppen aangeleverd. De eindopmaak van het foto- en filmmateriaal heeft Peter Noy voor zijn rekening genomen.

Meer berichten