<p>Bas en Dennis tippen: "De kaartverkoop van 'De Vrienden van de Knoerissen live' gaat hard, dus koop snel je kaarten!" (foto: Henk Lunenburg)</p>

Bas en Dennis tippen: "De kaartverkoop van 'De Vrienden van de Knoerissen live' gaat hard, dus koop snel je kaarten!" (foto: Henk Lunenburg)

Boordevol programma tijdens feestweekend Knoerissen

  •   keer gelezen   Carnaval

UDEN | Carnavalsvereniging De Knoerissen moest haar 55-jarig jubileumfeestje vorig jaar door corona overslaan, maar dat wordt dit jaar flink ingehaald. In het weekend van 5, 6 en 7 november zit het weekend vol met activiteiten.

Het startsein van het carnavaleske weekend is vrijdagavond in De Pul. Tijdens het soiree wordt het motto van dit jaar bekend gemaakt. Ook vindt deze avond de installatieavond plaats, waar nieuwe vrijwilligers worden verwelkomd en gestopte vrijwilligers uitgezwaaid worden. Op zaterdagochtend trekken De Knoerissen door het centrum van Uden om de palen met daarop het kersverse motto te plaatsen. Om 13.11 uur precies wordt een heuse Knoerissen-expositie geopend in Theater. “De expositie bestaat uit onder meer foto’s en filmpjes en allerlei attributen”, vertelt oud Prins Porcellus Bas van den Heuvel, die het weekend mede organiseert. “Iedereen die wil kan de hele dag binnenlopen om de expositie te bekijken.” Diezelfde middag krijgt de jeugd tijdens Knoeris Got Talent in de theaterzaal de kans haar talent te laten zien, wat resulteert in een middag vol entertainment voor en door de Udense jeugd: breakdance-stunts, vliegende battons, dansende meiden, knappe zangeressen, talentvolle scholen, stoere zangers en zelfs een compleet orkest. Om 16.00 uur wordt de jeugdprins onthuld. Wil je nog meedoen met de talentenshow? Aanmelden kan tot 17 oktober via knoerisgottalent@knoerissen.nl.

Vùrvoejere en feestavond
Vóór Theater Markant is het in de middag ook een groot feest tijdens Vùrvoejere, met drie belangrijke ingrediënten: bands, bier en bbq. Dennis van de Donk van De Knoerissen: “Vanaf 15.00 uur kun je onder een parachutetent genieten van lekker eten maar vooral muziek, verzorgd door verschillende blaaskapellen. Rond de klok van 19.00 uur begint het evenement ‘De Vrienden van Knoerissen Live’ in de evenementenzaal. Dat wordt gegarandeerd één groot feest door Udense bands en artiesten met als uitsmijter René Schuurmans.”

Viering verleden naar toekomst
Op zondag wordt het feestweekend afgerond, maar eerst is er nog de ‘Viering van verleden naar de toekomst’ in de theaterzaal van Markant. “De carnavalsstichting heeft door al haar activiteiten een grote bijdrage geleverd aan het volksfeest en vele herinneringen zullen in de ochtend dan ook voorbij komen”, vertelt Dennis. “Er wordt niet alleen teruggeblikt, want De Knoerissen hopen uiteindelijk ook het 66e, 77e, 88e en zelfs het 99e jubileumjaar te mogen vieren.” Knoergoeie Brabander Rob van de Laar komt langs om vanuit zijn functie als directeur van het Oeteldonks Gemintemuzejum met een historische en wetenschappelijke visie te vertellen over het verleden en toekomst van carnaval. Een andere gastspreker deze ochtend is niemand minder dan taalkunstenaar, cabaretier en schrijver Wim Daniëls. Hij schreef tientallen boeken en weet veel te vertellen over ons mooie Brabant en dus wellicht ook over Uje. “Ook vindt er nog een historische verrassingsact plaats, die je eigenlijk niet mag missen”, maakt Dennis ons nieuwsgierig. De viering begint om 11.11 uur. Entree is gratis. “Na afloop is er nog de gelegenheid om de expositie te bekijken en gezellig na te buurten onder het genot van een hapje en een drankje in de foyer met DJ.”

Meer berichten