Het oude PNEM-gebouw aan de Kastanjeweg (foto: Temmie van Uden)
Het oude PNEM-gebouw aan de Kastanjeweg (foto: Temmie van Uden)
TIPUDEN

'Centrum is met de jaren zijn karakter kwijtgeraakt'

Centrum 2.984 keer gelezen

UDEN | In de raadsvergadering van donderdag 27 september werd besloten dat de nieuwe winkeliersvereniging Uden Centrum Ondernemers (UCO) zich voortaan mag gaan ontfermen over het Udense centrum. In samenwerking met TipUden hield het Udens Weekblad een enquête onder Udenaren om hun mening over het centrum te peilen. Daarin kwam één ding vooral naar voren: weg met de leegstand.

Van de 200 respondenten geeft 59 procent aan (zeer) trots te zijn op het huidige centrum van Uden. Argumenten voor deze tevredenheid zijn onder meer de compactheid van het centrum, veelzijdigheid aan winkels en horeca, genoeg parkeergelegenheid en een netjes onderhouden centrum. Toch is er één hekelpunt dat telkens terugkomt: de leegstand. "Het centrum van Uden is met de jaren zijn karakter kwijtgeraakt", geeft iemand aan. "Dit komt natuurlijk door het verloop in de winkelstraat en de leegstand. De sfeer die er altijd heeft gehangen is zo anders. Als je je auto parkeert op het Mondriaanplein of op de Neringstraat is het een grijze, kale inloop." Meermaals wordt aangegeven dat er een betere invulling kan worden gegeven aan de leegstaande panden met onder meer de volgende argumenten: "In deze panden komen teveel 'executie winkels'. Dat gaat niet helpen het imago van het centrum te verbeteren", "te weinig originele winkels" en "eigen identiteit is in het winkeldeel niet meer herkenbaar, omdat er nauwelijks nog 'Udense' winkels bestaan."

Ideeën om de leegstand op te vullen zijn er genoeg. "De etalages zouden verplicht gevuld moeten worden met bijvoorbeeld kunst, hobby's en verzamelingen van Udense inwoners", oppert iemand. Een ander vult aan: "Het is belangrijk om bij de winkeliers niet in het vaarwater te komen maar ze te ondersteunen. Je kunt de ondernemer de mogelijkheid geven om met subsidie het buurpand erbij te huren indien dit iets toevoegt." Het is belangrijk om het winkelaanbod divers te houden, vinden een aantal respondenten. "Unieke winkels van kleine ondernemers met een eigen visie, gedachte en aanbod zou enorm goed zijn. En dan niet alleen weggestopt aan de buitenzijde van het centrum. Maak het aantrekkelijk om ze naar het centrum te laten verhuizen. Bij grote, leegstaande panden zoals de Rabobank kun je onderin kleine winkeltjes en daarboven de kantoorruimtes verbouwen tot appartementjes, zodanig dat het voor de huurders ook betaalbaar blijft."

Het centrum heeft volgens respondenten verschillende sterke punten die beter benut kunnen worden om meer bezoekers te trekken. Zo valt er "bij de Markt valt nog meer te halen, door deze autovrij te maken en het dus veel meer het gevoel van een voetgangersgebied en centrale functie te geven." Parkeergelegenheid is er genoeg, maar het parkeertarief mag van velen wel omlaag. 61 procent denkt dat dit, of gratis parkeren, gaat bijdragen aan een aantrekkelijker Udens centrum. "Gratis parkeren in het centrum zoals in meer middelgrote steden gebeurt, zal een flinke versterking zijn ten opzichte van de grote steden Den Bosch, Eindhoven, Nijmegen."

Wil je ook je mening geven over actuele thema's in de gemeente Uden? Iedereen vanaf 16 jaar kan meedoen. Aanmelden kan via www.TipUden.nl. Meedoen is volledig anoniem.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant