René Jetten
René Jetten

René Jetten na tien jaar centrummanagement: 'Het mooiste succes vind ik gewoon de eenvoud'

  •   keer gelezen   Centrum

UDEN | De taak van René Jetten (61) als centrummanager van Uden zit erop. Op 31 januari moest hij zijn functie neerleggen, nadat Stichting Uden Promotie en het B&W van de gemeente Uden het niet eens konden worden over de invulling van het centrumbeleid. "Het is heel jammer, maar ik vind wel weer mijn weg."

door Temmie van Uden

Tien jaar geleden werd de alom bekende Udenaar door toenmalig wethouder Bakermans gevraagd of hij geïnteresseerd was om een professioneel en onafhankelijk cemtrummanagement neer te zetten. Iets wat toen nog helemaal vanaf de grond opgebouwd moest worden. "Ik was net gestopt met mijn fotozaak", vertelt René. "Ik wilde de uitdaging wel aangaan." Het centrummanagement ging door onder de naam Uden Promotie. "Eigenlijk was dit niet de juiste naam. In de eerste jaren richtten we ons wel veel op promotie, maar het hield veel meer in. Zo waren we onder meer bezig met leegstand, het parkeerbeleid en stedelijke ontwikkeling. Maar ook een zo schoon mogelijk centrum en veiligheid, en niet te vergeten de verschuivingen in consumentengedrag." Wat hij nog niet wist toen hij eraan begon, was dat de crisis zijn intrede zou doen. "Eigenlijk zou de naam crisismanagement op sommige momenten ook wel passen bij wat we deden. In de crisis hebben veel ondernemers het loodje gelegd en kwamen er veel panden leeg te staan. Niet alleen in Uden, maar in heel veel steden. We gingen als stichting daarom pro-actief op pad om het centrum overeind te houden." Als centrummanager raakte hij al snel vertrouwd met vastgoed, leerde hij inwoners goed kennen en kwam zijn kennis als voormalig retailer en raadslid goed van pas. "Op een gegeven moment had ik een compleet overzicht van alle partijen. Daardoor kon ik vaak met iedere partij tot een onafhankelijke en neutrale manier tot een oplossing komen in het belang van het centrum." Dat is ook de reden waarom hij het zo belangrijk vond om te fungeren vanuit het pand aan het Mondriaanplein. "Ik ben altijd onder de mensen in het centrum. Voor overleg met diverse belangengroepen was een neutrale plek in het centrum ideaal."

De Udenaar is ervan overtuigd dat hij zijn weg wel weer vindt. "Wat ik vooral jammer vind is dat alle kennis die we de afgelopen jaren hebben opgedaan, nu verloren gaat. Dat geldt ook voor onze uitgeschreven plannen voor de toekomst." Een deel van die plannen werd vorig jaar gepresenteerd tijdens het Politiek Café, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart. " Eén jaar lang hebben we heel veel gesprekken gevoerd met ondernemers, vastgoed, horeca, kunst en cultuur, ambtenaren en inwoners. Dat resulteerde in een toekomstbeeld met korte en lange termijn doelstellingen en financiële onderbouwing. Helaas hebben we de gemaakte doelstellingen niet meer kunnen realiseren." Toch kijkt hij terug op een mooie en succesvolle tijd. Hij is trots op de stedelijke ontwikkeling in Uden. "De metamorfose van het Brabantplein, de Zuiderpassage, terrassen op de Markt en de Promenade; een paar voorbeelden van waar we stevig aan bijgedragen hebben. Maar het mooiste succes van ons centrummanagement vind ik gewoon de eenvoud, de verbindende rol op de achtergrond, dat het er altijd was. Iedereen wist ons te vinden. Dat hebben we toch maar mooi bereikt."

Meer berichten