De binnenkant van het pand
De binnenkant van het pand

Nieuw grandcafé in Uden: Floryn

  •   keer gelezen   Centrum

UDEN | Het zal bezoekers van het Udense centrum niet ontgaan zijn dat er flink gebouwd wordt aan het voormalige ABN AMRO gebouw aan de Markt. De complete gevel van het pand is vernieuwd en op de begane grond wordt 'n splinternieuw horecabedrijf gerealiseerd: grandcafé Floryn. Op vrijdag 28 juni is de opening.

Drijvende kracht achter dit horecabedrijf is de 26-jarige Koen van de Valk. We spraken hem op locatie in de bouw, waar met man en macht gewerkt wordt om Floryn op tijd voor de opening gereed te krijgen. Samen met zijn vader en broer had Koen in loop der jaren al een concreet plan voor een eigen horecabedrijf ontwikkeld maar het bleek moeilijk om een geschikte locatie te vinden. Daarin kwam begin 2018 verandering toen bekend werd dat het voormalige ABN AMRO pand aan de Markt zou vrijkomen. "Bij ons thuis kwam dit gebouw al regelmatig ter sprake als ideale horecalocatie, en toen we wisten dat het beschikbaar zou komen zijn we direct aan de slag gegaan", vertelt de nieuwe Udense horecaondernemer. "Inmiddels zijn we al weer ruim een halfjaar aan het bouwen."

Concept
Floryn is een grandcafé met als belangrijke kenmerken de laagdrempelige ruimtelijke ambiance met een mix van functies. Volgens Koen van de Valk is dit type horecabedrijven sterk in opkomst. "De laatste jaren zie je dit soort horecabedrijven op steeds meer plaatsen ontstaan en we denken dat we ook het Udense horeca aanbod met dit concept kunnen versterken. Floryn is zowel restaurant als café in één. Daardoor kunnen we als het ware met het verloop van de dag meebewegen; koffie, lunch, diner en borrel. Door de omvang en indeling van de ruimte kunnen de restaurant- en caféfunctie prima naast elkaar bestaan. De ligging aan de Markt biedt uiteraard ook ruimte voor een prachtig terras, en dat gaan we dan ook zeker invullen. Daarnaast kan je bij Floryn terecht voor besloten feestjes of borrels. Met deze veelzijdigheid hopen we dan ook een breed publiek te kunnen bereiken." De vormgeving en inrichting van Floryn is tot stand gekomen uit een samenwerking van de vader van Koen met Horecasfeermakers uit Vlaardingen.

Keuken
Binnen Floryn is een belangrijke rol weggelegd voor de ruime open keuken. Het menu bevat een keur aan gerechten, zowel voor de grote als kleine eter. "We vinden de term 'casual dining' het meest treffend. We bieden een combinatie van traditionele gerechten en vernieuwende gerechten. Of je nu lekker uitgebreid wilt tafelen of liever wat kleinere gerechtjes op tafel laat zetten, alles is mogelijk."

Ondernemer
Met de realisering van Floryn gaat voor Koen een langgekoesterde wens in vervulling. Tijdens en na zijn opleiding Horeca ondernemer aan de Rooi Pannen in Eindhoven deed hij een ruime werkervaring in de horeca op. Zo werkte hij in diverse Udense restaurants, bij het Cocagne Hotel in Eindhoven en het Van der Valk concern, dat overigens geen familie is, en ruim 2,5 jaar in het Amstel Hotel in Amsterdam. De afgelopen jaren was hij een van de vaste gezichten van café 't Stulpke aan de Markt in Uden. Op organisatorisch vlak wordt Koen bijgestaan door zijn broer, zodat hij zich samen met het nieuwe Florynteam volledig op de horeca exploitatie zelf kan focussen.

Meer berichten