Logo kliknieuws.nl/uden
Foto: Henk Lunenburg

Horeca wil terrassen volgende week openen, maar Uden doet niet mee

  •   keer gelezen   Centrum

UDEN | Een grote groep ondernemers die aangesloten is bij de actiegroep van 65 afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland roepen massaal hun collega’s op om de terrassen buiten te zetten op dinsdag 2 maart. KHN Uden laat weten geen gehoor te geven aan deze oproep.

“Op dinsdag 2 maart gaan de terrassen naar buiten”, aldus Johan de Vos, woordvoerder van de groep ondernemers. “Zeker na het zien van de beelden van afgelopen weekend en afgelopen dagen. Amper tot geen handhaving maar wel volle parken door het hele land. Ook weten wij zeker: we kunnen veilig en verantwoord onze zaken openen en beginnen met het buiten zetten van de terrassen! Uiteraard wel op 1,5 meter.” Hij hoopt dat zoveel mogelijk collega’s in Nederland zich aansluiten bij deze actie. Verschillende steden laten weten zich aan te sluiten, maar in Uden is dat niet het geval. “Alhoewel we begrip en sympathie hebben voor het initiatief van een aantal collega KHN-afdelingen om komende dinsdag de terrassen te openen, zullen we als KHN Uden vooralsnog niet bij die beweging aanhaken”, laat Roland van de Valk van de Udense horecavereniging (HUVO) en KHN afdeling Uden weten. “Dat neemt niet weg dat ook wij van mening zijn dat de horeca zo spoedig mogelijk weer open moet, en niet alleen de terrassen maar stapsgewijs ook de horeca binnen. Daarbij vinden we vooral belangrijk dat er een éénrichtingsbeweging op gang komt. Dus stapsgewijs naar een algehele openstelling, en dus niet nu open en bij de minste opleving van besmettingen weer dicht. Dat kan eenvoudigweg niet meer zonder onze branche onherstelbaar te beschadigen.” De horeca is inmiddels na de eerste sluiting begin 2020, al weer ruim 4,5 maand gedwongen gesloten. Roland: “Dat is 10 weken langer als dat de winkels inmiddels gesloten zijn. En als er dan versoepelingen worden afgekondigd dan hebben wij als horeca weer het nakijken en daar worden we moedeloos van. Bovendien zijn de schadevergoedingen van de overheid verre van toereikend waardoor steeds meer horecabedrijven in de financiële problemen raken. De drang tot heropening is dan ook groot.”

Positief
Roland merkt op dat er voor de horeca een positieve ontwikkeling gaande lijkt te zijn. De oproep om de terrassen te openen, levert volgens hem geen goede bijdrage aan die ontwikkeling. “Op dit moment is de maatschappelijke druk om weer terug te keren naar een normaal leven sterk toegenomen en daar hoort heropening van de horeca zeker bij. Ook de politiek heeft dit signaal gelukkig opgepikt en probeert het kabinet nu alsnog te bewegen om de horeca weer open te krijgen.  Ook de meerderheid van de Veiligheidregio’s waarin de burgemeesters verenigd zijn is inmiddels voorstander van gecontroleerde heropening van de horeca. Koninklijke Horeca Nederland voert overleg met de betrokken bewindspersonen en is een procedure aan het voorbereiden om de horecasluiting van de baan te krijgen. Wij denken dat we met een ongecontroleerde opening van de terrassen op dit moment geen positieve bijdrage zullen leveren aan die spoedige herstart.” En die herstart is volgens hem zeker op een veilige manier mogelijk. “De horeca is zeker niet blind voor het belang van de volksgezondheid maar we kunnen als branche niet oneindig op slot blijven, zonder ook maar énig perspectief op heropening. We hebben al ruimschoots aangetoond dat we met de nodige maatregelen veilig open kunnen en inmiddels is ook duidelijk geworden dat de horecasluiting nauwelijks effect op de besmettingscijfers heeft gehad. Voor nu gaan we er vanuit dat er binnen afzienbare tijd positief nieuws te melden zal zijn.”

Meer berichten