Foto: Henk Lunenburg

Nieuwe Stichting Centrummanagement Uden: ‘We hebben elkaar nodig als we ons centrum naar een hoger plan willen tillen’

  •   keer gelezen   Centrum

UDEN | De initiatiefnemers van de nieuwe Stichting Uden Centrummanagment kwamen gistermiddag op de Promenade in het centrum bijeen. Zij tekenden officieel voor de oprichting van de nieuwe stichting en is hiermee dus formeel een feit. De organisatie gaat zich toeleggen op het behoud en de verdere ontwikkeling van de kwaliteit van het centrum. “De kritische succesfactor is samenwerking”, aldus centrummanager Peter van den Elsen. “We zijn dan ook heel blij dat deze combinatie van partijen bereid is om er samen de schouders onder te zetten.”

In februari dit jaar werd al een gezamenlijke ambitieverklaring ondertekend. Daarna heeft de initiatiefgroep de oprichting van de stichting voorbereid en een meerjarenplan ontwikkeld. Peter: “Al vanaf het begin van mijn aanstelling was het de bedoeling om de ontwikkeling van het centrum verder te professionaliseren. Het liefst in de vorm van een onafhankelijke organisatie met een centrumbreed meerjarenplan. Dat is nu gelukt: in deze stichting bundelen verschillende stakeholders hun krachten. Het meerjarenplan is dus een breed gedragen plan, ofwel een prachtige stimulans om meters te maken.”

Samenwerken
In de nieuwe stichting werken verschillende partijen samen die economische belangen hebben in het centrum. Zo is de UCO (Udense Centrum Ondernemers) vertegenwoordigd en de Udense horeca (Koninklijke Horeca Nederland/afd. Uden), maar ook vastgoedeigenaren (Uden Centrum Vastgoed). Daarnaast nemen de gemeente en de centrummanager deel. “Het is voor het eerst in de geschiedenis van Uden dat we in deze brede samenstelling gaan samenwerken”, aldus Marcel Klösters, interim-voorzitter van de stichting. “Juist die combinatie was voor ons een belangrijke voorwaarde. Ieder vertegenwoordigt immers weer nét een ander zakelijk belang en brengt dus een ander perspectief in. Bovendien: we hebben elkaar nodig als we ons centrum naar een hoger plan willen tillen.”

Commissies
De nieuwe stichting wil bijdragen aan een toekomstbestendig en aantrekkelijk hart van Uden. Ofwel: ‘een functioneel, gezellig, veilig en economisch renderend centrum met een variëteit aan voorzieningen, waar het prettig winkelen, uitgaan, recreëren, werken en wonen is’, aldus het meerjarenplan 2021-2024. Daarin zijn vier thema’s uitgewerkt: het aanbod van voorzieningen, de inrichting van de openbare ruimte, levendigheid en promotie. Daar zijn vier aparte commissies mee aan de slag gegaan, waarin ondernemers, vrijwilligers en indien nodig ook externe partners en bedrijven deelnemen. De centrummanager heeft daarbij een coördinerende rol. “Uiteindelijk is het uiteraard de bedoeling dat deze organisatie gaat bijdragen aan meer bezoekers die vaker het centrum van Uden bezoeken en er langer verblijven”, aldus de centrummanager.

Meer berichten