Wethouders aan het woord: Ingrid Verkuijlen

  •   keer gelezen   Column

UDEN | Het is meer dan een half jaar geleden dat de gemeenteraadsverkiezingen in Uden werden gehouden. De komende weken laat Udens Weekblad de huidige vier wethouders aan het woord over het afgelopen half jaar. In deze derde column vertelt Ingrid Verkuijlen over haar ervaringen.

"Mijn eerste half jaar als wethouder? Dat is voorbij gevlogen! Je stapt op een rijdende trein en gaat meteen in volle vaart mee. Je moet je veel eigen maken als je nieuw bent en gaat direct aan de slag met lopende projecten van je voorganger.

Ik ben er met veel enthousiasme ingestapt en het wordt alleen maar leuker. Je bent bij belangrijke zaken betrokken, je ontmoet veel mensen en ziet dat je als bestuurder echt iets kunt betekenen voor Uden. Het is wel even wennen, omdat je als wethouder geen van 9 tot 5 baan hebt en een goede balans moet vinden tussen werk en privé. 

Mijn portefeuille is divers. Cultuur, sport, afval, inrichting en beheer van onze openbare ruimte en de ontwikkeling van de gemeentelijke organisatie zijn een aantal van mijn taakgebieden. Het gaat vaak om praktische projecten, die dicht bij de mensen staan. Dat past goed bij mij.  Als vrijwilliger ben ik al jaren actief in het verenigingsleven. Dat komt nu goed van pas. Bij FC de Rakt heb ik meegewerkt aan het 'respect' traject. Erg zinvol om te doen, want naast het sporten op zich, is het ook belangrijk dat we op én naast het sportveld respectvol met elkaar omgaan. 

Als college hebben we onze draai gevonden. We functioneren als een goed team, niet als afzonderlijke portefeuillehouders. Ik vind mezelf ook ambassadeur van de gemeentelijke organisatie. Er is wel een website en gemeentelijke infopagina, maar er gebeurt zo veel meer. Er wordt hard gewerkt door de ambtenaren en we behalen goede resultaten. Door daar over te praten hoop ik meer betrokkenheid en begrip te krijgen voor de gemeentelijke organisatie.

De komende tijd gaan we o.a. aan de slag met een nieuwe sport- en beweegvisie en verschillende projecten in de openbare ruimte. Burgerparticipatie krijgt hierbij een steeds grotere rol. Dat is belangrijk. Als we de omgeving betrekken bij het maken van plannen, kunnen ze alleen maar beter worden. Mensen weten veel en kennen hun eigen omgeving beter dan wie dan ook. Iedereen heeft weliswaar zijn eigen belang, maar als je mensen goed informeert en betrekt, kunnen ze zeker naar het gezamenlijke belang kijken. Zoals bij de  aanpassing van het tracé Hoogwaardig Openbaar Vervoer. Hier zijn veel partijen bij betrokken. Het is fijn om te zien dat mensen dan verder kijken dan alleen naar hun eigen situatie; wat betekent dit voor de rest van mijn straat, mijn omgeving. Het is mijn taak om goed te luisteren naar de verschillende meningen en partijen proberen met elkaar te verbinden, hoe kunnen we elkaar helpen. Deze processen kosten veel tijd, waardoor zaken soms langer duren, maar daardoor krijg je wel draagvlak. En dat vind ik belangrijk, dat we het samen doen."

Meer berichten