“Babbelgajes” slaat toe in Oss

  •   keer gelezen   Column

Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83645]

Taal is alles. Zo’n dertig jaar geleden was ik arm. Ik heb toen van mijn laatste geld een woordenboek gekocht. Daarna was ik ineens onvermogend en noodlijdend. Dat klonk in ieder geval beter. Ik heb iets met taal. Ik verbeter ook constant de grammatica van mijn vriendin. Dat vindt ze niet leuk, althans dat riep ze van de week, toen ze me heel kwaad haar dagboek toegooide. Heb ik lak aan (zij aan haar nagels).

Ik ben ook dagelijks op zoek naar leuke zinnen. “Geffense machinist vertrok zonder spoor achter te laten.” Vorig jaar regende het met carnaval en stond het in Vorstenbosch “blank van de mensen”. En de nieuwe wethouder uit Eerde gebruikt blijkbaar geen parfum want is een vrouw “van onbespoten gedrag”. Ik verzamel ze, die maffe zinnetjes. Ook als iemand iets grappigs zegt, valt me dat meteen op. Vooral als het niet klopt. “Ik maak je dood met een blije mus”, “de kous is vol” en “je moet met een schone luier beginnen.” Ik heb er een heel schrift mee vol staan. Als ik me even down voel, lees ik even een paar pagina’s en ik ben weer helemaal boven Jan. Ik vind het leuk. Jij niet? Nou ja, schillen versmaken nou eenmaal.
Op twitter kom je ook mooie dingen tegen. Zo was er van de week in het Udense Bernhovenziekenhuis een Cliniclown. Een patiënt twitterde: “Om je ziek te lachen!” En een toerist uit Veghel liet weten dat ze was aangekomen in Jerusalem; “het Mekka van het Israëlisch toerisme”. Komt allemaal in mijn taalschriftje.

Begin januari zit ik ook altijd te wachten op de uitverkiezing van het woord van het jaar. Afgelopen jaar was dat “Dagobertducktaks”. Ik geloof dat het iets met belastingontduiking in de pluimveesector te maken had, maar zeker weet ik het niet. Ik heb op kliknieuws al mijn woord van 2015 gevonden: “Babbelgajes” slaat toe in Oss. Mooi woord. Het blijken mensen te zijn die zich bij je naar binnen lullen, om daar ongemerkt je pinpas, sieraden en Rembrandt mee te graaien. Leuk meegenomen, zo’n woord, niet?
Eindig ik met de spreuk van de week: ” veni vidi veldsla”: ik kwam en ik zag dat er een salade naar mij is genoemd (Julius Caesar).

Een betaalknobbeld weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Meer berichten