Vergeten groenten in Berghem

  •   keer gelezen   Column

Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83643]

Welke vrouw heeft miljoenen mensen in bed tot een spannend climax gebracht? Dat was Agatha Christie. Wie heeft stevige poten en veel last van vliegen? Dat is je volle ontbijttafel als je er vijf dagen vanaf blijft. En nou een moeilijke. Wat is “blonde pluklof”? Kijk, die weet je niet, hè? En dat is toch vreemd want je hebt het wel ooit geweten. Blonde pluklof is namelijk een zogenaamde “vergeten groente”, net als “amarant”, “melde” of “kardonzen”. Maar daar gaan ze komende woensdag in Berghem wat aan doen. Dan wordt in de Bergplaets je geheugen weer opgefrist, zodat je al die ouwe groeisels weer op tafel gaat zetten. Zoals vroeger, je weet wel, vroeger, toen de X-factor nog Romeinse zonnebrandolie was, vroeger, toen je nog geen internet had en soms wel 6 kilometer moest lopen om iemand uit te schelden. Vroeger, toen je ook nog wel ’s wat proefde dat niet uit een frituur of magnetron kwam.

Bah. Het draait tegenwoordig alleen maar om een grote lap vlees. Niko, mijn neef, zegt van zichzelf dat hij een tweedegraads vegetariër is. “Ik eet rundvlees, en dat rund at gras, snap je?” Ik at van de week in een crimineel restaurant, met enkel kogelbiefstuk op het menu, en een minuscuul granaatappeltje. Bij de afrekening kreeg ik in plaats van een doggybag, een bodybag mee naar huis. Vlees, vlees en nog ’s vlees. Bij McDonalds heb je nou “The American Experience”. Ik denk dat je met heel veel lawaai een tafeltje van andere gasten moet veroveren, waarna je meteen alle olie en vet uit hun hamburgers moet slurpen. Natuurlijk heb je restaurants waar de hoofdmaaltijd nog wel uit groente bestaat, maar daar blijken de obers lilliputters te zijn zodat de porties nog een beetje formaat lijken te hebben. Nee, we moeten terug naar vroeger, dus naar Berghem. Of was je dat alweer vergeten?

Tot slot nog enkele vragen: Hoeveel happy meals moet je eigenlijk eten, voor ze gaan werken? Je mag kip met je handen eten, maar ook als-ie in de soep zit? En wat is de overeenkomst tussen de Kamasutra en een kookboek van Jamie Oliver? Nou, hoe ik ook mijn best doe, het lijkt voor geen meter op het plaatje uit het boek.

Een smakelijk weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Meer berichten