Slabroekse cabaretier is geen held

  •   keer gelezen   Column

Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83643]

Udense contactgroep pyromanen houdt house warming party. Studentenhuis in Heesch blijkt hennepkwekerij; 7 teelballen opgepakt. Luchtballon bedrijf uit Zijtaart komt niet van de grond.

Ik hou me hier al acht jaar bezig met het kleine dorpsleed. Het woord moslim is hooguit één keer gevallen. Bij ons in Slabroek kom ik ze nauwelijks tegen en ik zie het nut ook niet van een satirisch artikel over Mohammed. Van mij mag ieder mens geloven in wat dan ook, het maakt ze minder bang voor de dood, en dat is prettig voor die lui. Islammietje pesten is dus niet mijn hobby. Non, je ne suis pas Charlie, ik ben geen held maar wil er ook zeker geen uithangen.

Na de Franse aanslagen was de geest uit de fles. Had je in de voorronde van The Voice gestaan, dan was de kans groot dat je even mocht zeggen dat je ook geschokt was en bang. Nogmaals, we leven gelukkig in een vrij land, en dat moet ook zeker zo blijven, maar wat een ijdelheid! Schrijver Ronald Giphart voelde zich zelfs “ineens vogelvrij”. Toegegeven, die terreurdaden raakten mij ook, maar laten we het asjeblieft wel in perspectief blijven zien. Het waren maar drie extreem fanatieke mafkezen! Ook bij veel van mijn collega-cabaretiers droop de verontwaardiging er in chocoladeletters vanaf. Koren op de molen van de teruggekeerde Jihadstrijder, lijkt me, (“Tjonge, wat een massale aandacht!”) en ook de Bende van Wilders spint daar garen bij (“Zie je wel, het is oorlog!”). Sukkelig. Onze Commissaris van de Koning van de Donk zei dat nou “de grondslagen van onze samenleving kapot zijn geschoten”. Toe maar! Ik snap wat hij bedoelt, maar joh, zoiets zeg je als burgemeester van de Nigeriaanse stad Baga die (overigens op dezelfde dag) volledig werd uitgemoord door de Islamitische terreurorganisatie Boko Haram, maar niet als burgervader van het nog immer knusse Brabant, “want daar brandt nog licht”.

Ik mag dit schrijven. Fantastisch. En daarom is het goed om even schouder aan schouder te gaan staan en te beseffen hoe fijn het is om in een vrij land te leven. Besef wel, we kunnen het proberen, maar de terroristen houden we echt niet buiten de deur. Daarvoor zijn we veel te kwetsbaar. Weet je hoe ze fouilleren bij een voetbalstadion? Nee, laten we vooral rustig blijven. En zoveel mogelijk relativeren. Dat is ons wapen, iets wat die fundamentalisten niet kunnen.
Tweede serviceflat Geffen gaat “Serena Williams” heten.

Een relativerend weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Meer berichten