Workshop iPad bij SeniorWeb Mill en Sint Hubert

  •   keer gelezen   Column

Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83643]

De mens leefde vroeger in de bomen. Waarom is-ie uiteindelijk naar beneden gekomen? Vraag dit aan iemand jonger dan 18 jaar en grote kans dat je als antwoord krijgt: “Die ging op zoek naar een stopcontact om zijn mobieltje op te laden.” Ik hoorde laatst een puber zeggen, “weet je wat ze eigenlijk moesten uitvinden, een mobieltje met een snoer eraan zodat je hem altijd kunt terugvinden.” Ach, weten zij veel!? 1969, eerste maanlanding: 5 foto’s. 2015, mijn nichtje bij Mac Donalds: 150 foto’s. Waarvan 145 van zichzelf, die uiteraard collectief op facebook werden gezet. En dat noemen ze dan “social media”. Hou toch op! Laat dat sociale er maar van af. Het gaat om je eigen gezicht, je eigen belevenissen en je eigen mening! Meer niet. Het is een zwaar overschatte applausmeter voor je eigen bestaan.


Facebook is eigenlijk hetzelfde als een willekeurig nummer bellen en dan zeggen, “ik ben nou aan het winkelen in Cuijk, leuk hè?” Niet meer dan een stomme groepstherapie met dat verschil dat iedereen maar door elkaar tettert, geen mens luistert en uiteindelijk wil niemand echt genezen worden. Als vroeger een gezin voorover gebogen aan tafel zat, waren ze gezamenlijk aan het bidden, tegenwoordig zijn ze aan het whatsappen. Dat autistisch gepiel bepaalt onderhand het hele leven. Ik hoorde laatst iemand in de winkel zeggen: “Vreemd dat mijn dochter gezakt is voor haar rij-examen, ze appte 3x achter elkaar dat het tot nu toe erg goed ging.”

Ik hou niet van facebook of twitter. Ik stalk mensen liever echt. Maar dat is niet meer van deze tijd. Er zijn al koelkasten met WIFI … zodat je pak melk naar leuke youtube filmpjes kijken. En 9 van de 10 Nederlanders denken al dat Egypte vóór de komst van het internet “Gypte” heette.
Vanochtend vroeg ik aan mijn vriendin de krant. Zei ze, “die heb ik weggegooid, neem mijn iPad maar”. Nou, dat heeft ze geweten …en die bromvlieg ook. Daarna heeft ze me opgegeven voor de Workshop iPad bij SeniorWeb in Sint Hubert. En daar héb ik me toch zin in …ehem! Ik denk wel ‘s, was mijn vriendin maar een computer. Kon ik haar geheugen wissen en de geluidskaart eruit halen. Game over.
Geen digitale week gewenst door

Mark van de Veerdonk

Meer berichten