Selfiestick mag wel op stREEKfeest

  •   keer gelezen   Column

Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83644]

De mens leefde vroeger in de bomen. Waarom is-ie uiteindelijk naar beneden gekomen? Vraag dit aan iemand die jonger is dan 18 jaar en grote kans dat je als antwoord krijgt: “Die ging op zoek naar een stopcontact om zijn mobieltje op te laden.” Ach, weten zij veel!? 1969, eerste maanlanding: 5 foto’s. 2015, mijn nichtje bij Mac Donalds: 150 foto’s. Waarvan er 145 meteen op de “social media” zijn gepleurd. Of laat dat sociale er maar van af. Het gaat om je eigen gezicht, je eigen belevenissen en je eigen mening! Meer niet. Het is een zwaar overschatte applausmeter voor je eigen bestaan. En nog gevaarlijk ook, zeker nou ze hun smartphone collectief op een stok schroeven en ermee gaan rondzwaaien als …als een vrachtwagen op de A50, als je die storm van de week nog kunt herinneren. Helemaal terecht dat popfestivals die stick gaan verbieden. Helaas is zo’n verbod niet van kracht op het stREEKfeest in Reek, eind april. “Wij begrijpen dat je niet altijd een goeie fotograaf in de buurt hebt om die speciale momenten samen met je vrienden of je lieve liefje te vereeuwigen”, liet de organisatie weten op Facebook. Dom hoor.

Ik hou niet van die asociale media, ik stalk mensen liever echt. Wat maakt Facebook en Twitter eigenlijk anders dan een willekeurig nummer bellen en dan zeggen, “ik ben nou aan het winkelen in Uden, leuk hè?” Niks toch? Het is niet meer dan een stomme groepstherapie met dat verschil dat iedereen maar door elkaar heen tettert, geen mens luistert en uiteindelijk wil niemand echt genezen worden. Als vroeger een gezin voorover gebogen aan tafel zat, waren ze gezamenlijk aan het bidden, tegenwoordig zijn ze aan het whatsappen. Bah!

Vanochtend vroeg ik aan mijn vriendin de krant. Zei ze, “die heb ik weggegooid, neem mijn iPad maar”. Nou, dat heeft ze geweten …en die bromvlieg ook. Daarna heeft ze me opgegeven voor een tabletworkshop in de Veghelse bieb, “Zo ontmoet je ook nog eens wat andere digibetische bejaarden, Mark”. Ik heb er nou al hoofdpijn van, maar daarvoor zal dat tabletje wel niet werken, wel? Ik denk wel ‘s, was mijn vriendin maar een computer. Kon ik haar geheugen wissen en de geluidskaart eruit halen. Game over.
Geen digitaal weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Meer berichten