Nacht na Koningsdag: Twee aanhoudingen in Oss

  •   keer gelezen   Column

Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83003]

Mijn neef Niko is een fervent sportvisser, maar anders dan zijn collega hobbyisten gooit hij de gevangen vis nooit terug. “Nee Mark, hoe kan een vis anders evolueren? Zo werkt de natuur niet. Trouwens, zo’n beest heeft de rest van zijn leven een trauma omdat hij door een alien is ontvoerd geweest en geen enkele vis zal hem geloven. Het is beter dat ik hem meeneem.” Mooie smoes, Niko. Ik ga ook iedere dag naar Mac Donalds voor de sla en naar de hoeren voor een knuffel. En jawel, de Playboy lees ik voor die mooie diepte-interviews, nou goed?

Ik hou van smoesjes. Toen ik een jaar of 13 was, vond mijn moeder een pakje sigaretten onder mijn matras. Ik zei toen dat ik het daar had neergelegd om het enge monster onder mijn bed verslaafd te krijgen. Inderdaad nogal vergezocht, maar vooral dat soort smoezen kunnen me bekoren. “Nee meester, ik heb mijn scheikundehuiswerk wel gedaan, maar per ongeluk achterste voren. Althans dat zei de brandweer, toen ze ons huis hadden geblust”.

Als ik lees over een misdaad in onze regio, verzin ik ook altijd een drogreden, die ik zou gebruiken als dader. “Sorry mijnheer de rechter, maar ik zie die 16 ingegooide ruiten niet als vernieling, maar meer als een “total make over”. En “ach dat mes, dat draag ik altijd bij me voor het geval van taart.” Als inbreker zou ik ook altijd mijn vader de schuld geven, of mijn opa. “Die zou niets liever gewild hebben dan dat ik in zijn vingerafdrukken treed, vandaar.” Of ik zou gaan zaniken over mijn verwaarloosde jeugd en de schooiersbuurt waar ik vandaan kom. Ik weet ook wel dat de plek waar je bent opgegroeid helemaal niets zegt. Tarzan kwam ook uit een zwarte achterstandswijk, maar had het hart toch op de goeie plek.

In Oss zijn in de nacht na Koningsdag maar twee mensen opgepakt. Valt mee, niet? Een man die zijn “vriend” in elkaar sloeg en iemand die een agent beledigde. Ik zou het wel weten. De eerste probeerde zich in de ander te verplaatsen en de man die een politieman beledigde, probeerde hem enkel wakker en alert te houden. Per slot was het voor hem ook een lange dag geweest. Toch?
Een smoezelig weekendje gewenst door

Mark van de Veerdonk

Meer berichten