84-jarige Osse dief krijgt winkelverbod

  •   keer gelezen   Column

Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=58437]

Eerst maar ‘s wat definities. Ballon: Slechte ademhouder. Brein: Apparaat waarmee we denken dat we denken. Samenleving: Dat wat je doet met je konijn …tot kerstmis.

Gelukkig hebben wij de kerstboom al in huis; het is een Duitse woudreus uit Zeeland. Ik kreeg het gevaarte nauwelijks mijn auto in. Ik moest er zelfs de bovenkant van afzagen. Nou rij ik dus in een cabrio rond. Toen ik de boom bij ons naar binnen sleepte, zag ik onze hond denken: “Heerlijk, eindelijk weer een eigen toilet in huis”.

Het is nog ‘n klein weekje maar ik ben nou al aan het bidden voor ons kerstdiner. Vorig jaar moest ik zelf wat klaarmaken. Ik ben begonnen om de batterijen uit de rookmelder te halen. Dat ging nog goed, maar daarna …? De lamsbout bleek overjarig. De houdbaarheidsdatum op het pak stond nog in Romeinse cijfers. En de pistoletjes uit de oven waren zo zwart dat ieder moment Madonna kon aanbellen om ze te adopteren. Heb ik uiteindelijk de hele middag oud brood op staan strijken. Maar de kaasfondue wilde daarna niet meer smaken. Als het aan mij ligt, wordt het dit jaar gewoon een gelukkig Veghels maaltje (lees: “happy meal”). Dat mag trouwens ook uit Uden of Heesch komen. Of voor mijn part wordt het een worstenbroodje. Ook prima. Al vind ik het wel vervelend dat mijn niet-Brabantse vriendin er steeds wat mayonaise op smeert. Aaaah! Bij iedere hap overlijdt er dan ergens een Brabantse bakker. Of is dat bijgeloof?

Kerst staat bij ons voor misère en rampspoed. In Mill hebben ze dezelfde ervaring. Afgelopen vrijdag werd daar de buitenmarkt binnen gehouden. Vanwege de enorme hoosbuien en de toch hoge temperatuur waren buiten de schapen gaan krimpen. Je kon die avond kerstinkopen doen onder de naam “Moonlightshopping” maar volle maan was al een week geleden. Jammer. In Oss is een 84-jarige man opgepakt bij een winkeldiefstal. De Ossenaar kreeg een boete van 150 euro en voor hem was geen plaats meer in de supermarkt. Maar ik neem aan dat-ie nou via de voedselbank aan zijn Jumbo-spulletjes komt.

Eindig ik met enkele kerstvragen. Waren de cadeaus van de drie koningen voor kerst én voor de geboorte, of allebei? Eindigt het lied “All I want for christmas” inmiddels met “the iPhone 6”? En wat missen de meeste skiërs met kerstmis? Binding.

Vast een gelukzalig weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Meer berichten