Millse optocht toch door de Kerkstraat

  •   keer gelezen   Column

Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83644]

Iedere vrijdagmiddag ga ik in bad. En daarna scheer ik me. Na die wekelijkse rasp- en schaafbeurt zie ik er altijd vreselijk uit. Alsof twee blinde leeuwen met mijn kop hebben staan frisbeeën … tijdens een aardbeving. Ik drink naderhand ook altijd een glas water om te kijken of de gaten in mijn wang niet te groot zijn uitgevallen. Het woord “Gillette” komt volgens mij ook van het Franse “guillotine”.

En nou vraag je natuurlijk waarom ik niet gewoon mijn baard laat staan? Tja, weet ik veel. Ik ben het nou eenmaal gewend zo; kom ik uit bad, dan scheer ik me. Macht der Gewoonte. Als ik in Uden op de Markt parkeer, dan leg ik mijn bonnetje altijd heel lullig op mijn dashboard, in de hoop dat de parkeerwacht dan zijn nek verdraaid. Vaste prik. Ravenstein heeft de eerste betoncentrale met zelfbediening. Iedere keer als ik mijn 150 liter achterin mijn Opel heb gegooid, wens ik mezelf “een prettige dag verder”. Ook zo’n ingesleten ritueel. En ik betaal nooit met gepast geld, maar altijd ruim teveel. Dan krijg ik namelijk wat terug en dat geeft me een beter gevoel. Daar ben ik lang geleden ’s mee begonnen en nou kan ik niet anders meer. Mijn bezoekjes aan restaurants volgen ook zo’n vast stramien van handelingen en gewiekste antwoorden. Ober: “Kan ik uw jas aannemen?” Ik: “Zeker, maar niet onder de oksels, hij kan niet tegen kietelen.” Ober: “En hoe vond u de biefstuk?” Ik: “Bij toeval, toen ik dit aardappeltje opzij schoof, zag ik hem liggen.” Immens irritant, zeker voor de ober in kwestie, maar ik kan het niet laten. Eigenlijk net als Koningin Beatrix. Hare Majesteit zei het niet met zoveel woorden maar het liefst was ze komende Koninginnedag gewoon zak gaan lopen in De Rijp. En koek gaan happen in Amstelveen. Dat voelde je gewoon.

In Mill gaat de carnavalsoptocht al sinds de dood van Sint Hubert in het jaar 727 door de Kerkstraat. Zelfs tijdens de plunderingen door Maarten van Rossum, de overstromingen van 1926, en het dweilen erna, is de stoet onafgebroken door die straat gegaan. En dit jaar dus ook! Ondanks die enorme bouwplaats voor het nieuwe Culturele Centrum en de kerk. Zonder toeschouwers weliswaar (het lijkt wel een eredivisiewedstrijd), maar we gaan dat niet ineens veranderen. Ben je gek! Carnaval is geen Koninginnedag!

Een zelfde weekend als altijd gewenst door

Mark van de Veerdonk

Meer berichten