Veghelse praalwagen te hoog voor stoplichten

  •   keer gelezen   Column

Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83646]

Drank speelt een destructieve rol in mijn familie. Wat alcohol met mensen doet, zag ik bijna dagelijks aan mijn ouders. Vreselijk, dat gescheld en geschreeuw … als ik weer ’s stomdronken thuiskwam. Nu weet ik inmiddels: Veel drinken is nooit het antwoord … behalve op de vraag “wat ga je met carnaval doen?” Maandagmiddag bijvoorbeeld. Toen had ik zoveel op, dat de barkeeper me niets meer wilde geven. Sterker nog, hij bleef maar volhouden dat ze in deze Rabobank helemaal geen bier schonken. Ja ja, wel een balie en geen tap, geloof jij ‘t? Buiten heb ik toen, net als die Veghelse praalwagen, mijn kop gestoten tegen een stoplicht. Boem, stop, en mijn licht ging uit. Wat ik verder heb gedaan, geen idee. De volgende ochtend werd ik ruw wakker gemaakt door mijn vriendin. Of dat mijn kleren waren, op dat hoopje bij het raam. “Sorry, vergeten op te vouwen”, probeerde ik nog. “Mij best”, antwoordde ze, “maar ga nou die afrit af, ik wil naar mijn werk.” Op weg naar binnen, kwam ik ineens op een lumineus idee. Ik begin een brouwerij en noem mijn bier “Met Mate”. Dan krijg ik gratis reclame bij al mijn concurrenten. Zo zie je maar. Je hoeft helemaal niet goed bij de tijd te zijn om tot een prima idee te komen.

De paus hangt zijn kruis aan de wilgen en gaat lekker uitbuiken in Torremolinos, of zoiets. Bijzonder, want de laatste paus die niet dood ging, was Gregorius XII in het jaar 1415. Op dat moment waren er echter drie pausen en tegenpausen. Krijg ik toch weer ’n super-idee: laten we drie pausen gaan kiezen! Een conservatieve voor de diepgelovige volgers in Afrika en Zuid Amerika, eentje met een juridische achtergrond om het misbruik aan te pakken en een moderne, speciaal voor ons land, die vóór het gebruik van condooms is (Durex krijgt de naam van een beschermheilige), vóór het homohuwelijk (Jezus had toch ook eigenlijk twee vaders, of zijn we Josef vergeten?), en vóór euthanasie, abortus en buitenechtelijke kinderen (was Maria getrouwd dan?). Wacht, ik ga Albert Verlinden eens bellen.

Rest mij nog één vraag: denken jullie ook steeds, als je de paus in dat gekke glazen pausmobiel ziet rondrijden, waar blijven de lottoballetjes? Hé, krijg ik toch weer een fantastisch idee: we houden geen verkiezing maar een pausloterij! Ruik ik witte rook?
Een lumineus weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Meer berichten