Buurman voorkomt milieuramp in Rijkevoort

  •   keer gelezen   Column

Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=48656]

Honing is eigenlijk niets anders dan bijenkots. Een kip is het enige wezen op aarde dat we eten als het allang dood of nog niet geboren is. En het laatste ontnuchterende feit: schoonheid zit van binnen …net als stront. En dat kan ook beter maar binnen blijven, zo bleek afgelopen maandag. In Rijkevoort ontplofte toen een mestsilo met anderhalf miljoen liter koeienpoep er in. En toen besefte ik ineens dat ik tot nu toe behoorlijk veel geluk heb gehad, op het toilet. Ontlasting blijkt levensgevaarlijk! Daarom heb ik gisteren ook meteen de helft van ons wc-papier aan de straat gezet. En over een paar maanden hoop ik definitief te stoppen.

Om die getroffen boer maak ik me geen zorgen. Nee, als inwoner van het agrarische buurtschap Slabroek ken ik nogal wat agrariërs, en die kunnen best tegen een stootje. Ze doen alles op hun dooie akkertje (vanwege een overdosis pesticide) en ze maken zich niet zo snel druk. Gisteren kwam mijn achterbuurman Haske van der Heiden nog even bij me koffiedrinken. Hij had wat te vieren want na 4 jaar had hij eindelijk zijn stier weer potent gekregen met een speciaal drankje van de vee-arts. Toen ik vroeg wat voor drankje, zei hij, “nou het smaakte een beetje naar chocola.” Dat soort humor. Toen we zaten te ouwehoeren, zei ik dat mijn voet in slaap was gevallen. “Weet je dat wel zeker?”, vroeg Haske toen, “zo te ruiken issie allang dood!” Terwijl ik de melk opzette, moest ik naar de wc en vroeg ik of Haske even op het pannetje wilde letten. Toen ik vijf minuten later terugkwam en ik tot mijn ontzetting zag dat het pannetje inmiddels zwartgeblakerd op het vuur stond te knetteren, zei Haske droog: “Ik heb er op gelet Mark, en het is precies om 5 over 10 overgekookt.”

Nee, die boeren redden zich wel, daar maak ik me helemaal geen zorgen om. En trouwens, als de nood aan de man is, staan ze voor elkaar klaar. De buurman van de getroffen boer in Rijkevoort heeft, toen hij de knal hoorde, meteen een enorme zandwal opgeworpen zodat de mest niet verder de sloot inliep. Zo zijn boeren dan ook weer. Vanaf de dag dat ik Haske vertelde dat ik ’s nachts zo’n last had van de stank, sliep hij met het raam dicht. Probleem uit de lucht.

Een behulpzaam weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Meer berichten