Jonge Udense Bakermans wordt burgemeester van Landerd

  •   keer gelezen   Column

Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83644]

Ik kwam laatst op een stottersite terecht. Prompt liep mijn computer vast. Had ik kunnen verwachten. Ik zou van de week optreden op een congres over impotentie, maar kon uiteindelijk niet komen. Weer zoiets. Nee, ze zeggen wel eens dat het leven één groot raadsel is, een legpuzzel met 5000 stukjes met alleen maar blauwe lucht, maar als je een beetje overzicht behoudt, zul je zien dat alles simpel en logisch in elkaar zit. Alles is voorspelbaar.

Neem het nieuws van de afgelopen week: De gemeente Oss moet heftig gaan bezuinigen zo blijkt nou, de verkeer-remmende plantenbakken in Cuijk werken voor geen meter en de Boxmeerse burgemeester van Soest blijft eigenwijs vasthouden aan zijn eigen standpunt, ondanks het advies van zijn ambtenaren. Nou nou, kijk jij ervan op? Nee, al die dingen had je allemaal aan zien kunnen komen. Natuurlijk vonden ze bij het dreggen in de Zuid-Willemsvaart een heleboel auto’s. En natuurlijk gaat de politie alle eigenaren op de hoogte brengen van dat heuglijke feit …: “Mijnheer, we hebben uw Audi A8 gevonden, maar er zit helaas wel wat water in uw carburateur.” Ik volg het nieuws een beetje en ik kan nu al, zonder veel moeite, de krantenkoppen van volgende week bedenken: Boeventrio Macharen blijken vier mannen uit Nijmegen, Regen hindert politie Heesch bij monteren sneeuwkettingen en Veghelse cursus “Succesvol Zakendoen” gecanceld wegens te weinig inschrijvingen. Zo, dan weet je dat ook vast.

Van de week werd ik ineens overvallen. En wel door het nieuws dat Marnix Bakermans de nieuwe burgemeester van Landerd zal gaan worden. Mijn eerste reactie was: “Wat, Bakermans? Is dit een grap, of zo?” Maar later kwam ik tot een heel ander inzicht: Natuurlijk, als iemand daar die ingeslapen en onwelriekende bestuurscultuur eens goed zou kunnen opschudden, dan is het wel die Jong Udense Marnix Bakermans, de man achter de verhuizing van Ziekenhuis Bernhoven naar Uden Noord. Marnix staat zijn mannetje, en zal van geen wijken weten, let op mijn woorden! En ik voorspel ook dat binnen drie jaar die veelbesproken geitenstal in Landerd zal zijn verplaatst naar Zeeland-Noord … waarbij helaas 20 gezinnen verplicht zijn verhuisd naar elders. Ja, daar kun je ook op wachten. Of om de weggelopen Duitse Herder uit Rome te citeren: “Er is niets nieuws onder de zon.” (Boek Prediker, hoofdstuk 1., versregel 9.)

Een welriekend en uitgeslapen weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Meer berichten