Plasmolense terrassen mogen groter

  •   keer gelezen   Column

Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83643]

Als je ontbijt op bed wilt …dan moet je de avond ervoor je matras in de keuken leggen. Als je wilt dat je vrouw naar je luistert, dan moet je het in het oor van een andere vrouw fluisteren. En als je wilt dat vergeten vrienden weer eens contact met je zoeken, dan moet je de loterij winnen. Simpel. Maar wat doe je als je wilt dat het nou onderhand eens lente wordt? Dat is een ander verhaal! Afgelopen maandag heb ik mijn voet nog gestoten aan de hondenpoep, zo koud was het. En de kalender kan dan wel roepen dat het allang lente is … maar ik merk daar nog niks van. De vraag is, hoe krijgen we de temperatuur omhoog? Nou gewoon afdwingen, zoals Theo en Betty Heeren uit Odiliapeel. Die schoppen aanstaande zaterdag al hun koeien naar buiten. Een prachtig statement! “Hoezo winter? Daar trekken we ons niks van aan! Trouwens, als die beesten rond gaan springen wordt het vanzelf warmer, let maar op!”

Hetzelfde met de economie. Dat klimaat blijft ook kil. Ik was afgelopen zondag op de 12e verjaardag van mijn neefje. Hij kreeg een halve taart met 6 kaarsjes en een spiegel erachter. Zijn moeder was zowaar weer gaan daten, vertelde ze. Nee, niet vanwege een slecht huwelijk maar voor de gratis maaltijden die ze dan krijgt. Ja, mensen hebben geen idee hoe ze de kou moeten verdrijven. Zo stond ik laatst in de Osse Lievekamp. Voor de ingang werd ik aangesproken door een lokale VVD’er met de vraag of ik het theater wilde kopen. Het hele culturele landschap moet daar namelijk tegen de vlakte. Het ziekenhuis is al weg, nou het museum, de bibliotheek en de Lievekamp nog, is de mening van de lokale liberalen. Maar of het daarmee ook warmer zal worden in Oss … ?
In Plasmolen hebben ze wél begrepen hoe het moet. Daar gaan Grand café de Malle Jan en IJssalon Clevers hun terrassen vergroten met 100 zitplaatsen. Talloze drinklokalen gaan op de fles … maar wat doen ze in Plasmolen? Ze breiden uit. Kijk, zo moet het. Niks sluiten of verkopen, integendeel: pro actief er op los! Wedden dat daar de zon gaat schijnen!

(Overigens, in de Lievekamp was het eindapplaus voor mijn show enorm! Wat bleek; ze hadden de verwarming uitgezet. Dan klappen ze harder. Ook best slim.)
Een ovationeel weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Meer berichten