Gennepenaar wil scootmobiel ex afbranden

  •   keer gelezen   Column

Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83645]

Het is 4e paasdag, half twaalf in de ochtend en ik ben al klaarwakker. Ik blader door de krant. Op Sicilië hebben ze een discotheek waar je bij de ingang door een röntgenapparaat moet lopen. Als dan blijkt dat je geen vuurwapen bij je draagt, dan kun je er bij de garderobe eentje huren. In een Spaans theater gooien ze bij een slechte voorstelling met rotte tomaten …in blik. En in Griekenland is laatst een automobilist aangehouden omdat hij 40 kilometer te hard reed …in een wasstraat. Het zijn zomaar wat criminele zaken uit het, door de crisis gegrepen, mediterrane Zuiden. Ik heb daar persoonlijk wel begrip voor. Je wordt ontslagen, je moet je huis uit, je zit diep in de schulden … en dan raak je vanzelf de weg kwijt.

Ik blader verder naar de regiopagina’s. Hoe staat het eigenlijk met de criminaliteitscijfers bij ons in Oost- Brabant? Oké, naar de grotere plaatsen kijk ik niet. Daar is het al decennia hommeles. Daar durven zelfs de zakkenrollers niet meer alleen over straat. In kroegen hebben inmiddels ook de armleuningen tattoos. Zie je er een roodborstje, dan blijkt dat meestal een duif met een open borstwond. De inwoners kijken er naar opsporing Verzocht om een beetje op de hoogte te blijven van wat de rest van de buurt zoal doet. Het meest gebruikte transportmiddel is daar het brancard.

Nee, om te weten te komen hoe we er economisch voor staan, kijk ik naar de gebeurtenissen in de kleinere plaatsjes van onze regio: Langenboom, Berghem … dat soort idyllische plaatsen, waar je tot voor kort de politie aan je deur kreeg als je een gehuurde videoband niet had teruggespoeld. Nou, ik kan je zeggen: die tijd is niet meer! Zelfs in onze kleine kernen is het moord en doodslag, dus armoe troef. Jawel, ook in het pittoreske Gennep was het gisteren raak. Hier staat het op de voorpagina van het regiokatern: Man uit Gennep probeert scootmobiel van ex in brand te steken. Gelukkig kon de fik worden geblust met enkele emmers water. Tjonge, zijn nou zelfs de Gennepse scootmobiels niet meer veilig? Waar gaat dat naartoe?

Beneden blaft de hond. Ik leg de krant weg en sta op. Rustig slapen kan ik toch niet meer. Net als de dieven van die 48 pakken koffie uit die Veghelse supermarkt …

Een klaarwakker weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Meer berichten