Udenaar Lips persoonlijk failliet

  •   keer gelezen   Column

Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83643]

Ik liep van de week met een Beugense boer door zijn varkensstal. “Ruik je dit, Mark? Sommige mensen vinden het stinken, maar voor mij ruikt het hier naar geld!” Ik zeg, “dan wordt het tijd dat je je portemonnee eens uit je kontzak haalt.” Je moet weten: ik ben lang geleden ook ooit rijk geweest. Op 11jarige leeftijd had ik welgeteld vier huizen, en niet in Odiliapeel of Mill, nee, op de Coolsingel in het centrum van Rotterdam! Maar dat spelletje monopoly heb ik uiteindelijk tóch verloren omdat mijn broer ook bank speelde en zichzelf ieder kwartaal een enorme bonus gaf. Nee, geldzaken zijn vaak allesbehalve eerlijk. Mijn vriendin heeft uitgerekend dat ze de laatste 15 jaar in totaal zo’n 85 duizend euro heeft besteed aan sigaretten. Daar had ze echt een prachtige auto van kunnen rijden. Ik rook niet … maar waar is mijn Audi Q7?

Ik schrijf dit om speciaal Roger Lips een hart onder de riem te steken. Deze Udense vastgoedontwikkelaar is namelijk van de week persoonlijk bankroet verklaard, nadat men er achter was gekomen dat er bij zijn 157 besloten vennootschappen niets meer te halen viel. Roger staat nu met zijn rug tegen de Wall, want zo heet zijn halflege winkelcentrum langs de A2. Maar kop op joh, arme mensen zijn niet per definitie ongelukkiger. Mijn opa kon uren vertellen over de crisisjaren 30. “We bedelden bij de muizen om kaas, Mark. Hoe vaak heb ik als kind niet achter een stok aangerend, omdat we ons geen hond konden veroorloven? Toen ons toilet kapot was, konden we ons een week niet wassen. Maar gelukkig dat we waren …”

Tijden zijn veranderd. Alles draait om geld. Dat Geffen straks bij Oss gaat horen, is bijvoorbeeld nog helemaal geen uitgemaakte zaak. In Maasdonk betalen ze namelijk nu iets meer gemeentelijke belastingen en dat zou doorgerekend de Osse burgers misschien wel 15 cent per jaar extra kunnen gaan kosten. En waar halen ze dat vandaan, nou ze geen paardenvlees meer mogen verkopen? Wel een verschil met Den Bosch, dat Vinkel en Nuland binnen haar grenzen gaat krijgen. De Boschenaren malen niet om die extra belastingcenten. Wat wil je? Den Bosch haalt met dat nieuwe Nulandse casino Las Vegas binnen. Ik voorspel, binnen 5 jaar kopen ze Schijndel, Rooi, Uden en Veghel erbij. Zijn die ook eindelijk samen. En gelukkig.

Een totaal gefuseerd weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Meer berichten